A somlói galuska a magyar cukrászat egyik legismertebb készítménye. Most azonban meglepő helyen találkozhatunk vele, ugyanis a törökországi Séfek séfe című műsorban került a feladatok közé a somlói galuska elkészítése.
Az adás hátterében a Türk Államok Szervezete (TÁSZ) névre hallgató regionális/kulturális együttműködési platform előtti tisztelgés állt. Magyarország 2018 óta vesz részt megfigyelőként a kormányközi együttműködés munkájában. November elején tartották a TÁSZ 10. csúcstalálkozóját. Orbán Viktor a találkozón elmondott beszédében úgy fogalmazott, nehéz dilemmákkal szembesülünk, s a válaszok, amelyeket Európában adni fogunk, erős hatással lesznek a türk világ és a kontinens kapcsolatára.
A somlói galuskára visszatérve, ami nem csak a konyhában jártasok számára elkészíthető étel, szerkesztőségünk a következő receptet ajánlja, a Mindmegette.hu oldaláról:
- A klasszikus somlói galuska elkészítéséhez a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét 1 evőkanál cukorral kemény habbá verjük, majd félretesszük.
- A tojássárgákhoz a maradék 3 evőkanál cukrot, a lisztet, a sütőport, a vizet, és egy kevés habot teszünk, és egyneművé keverjük. Majd hozzáadjuk a többi habot, és finom mozdulatokkal, óvatosan összekeverjük. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, tetejét habkártyával elsimítjuk, majd 200 fokon 15 perc alatt megsütjük.
- A fenti módon készítjük el a kakaós és a diós piskótát is.
- A vaníliamártáshoz egy tálban simára keverjük a tojássárgákat a liszttel, a cukorral, a tejszínnel, a vaníliás cukorral és egy kevés tejjel. A többi tejet felforraljuk, és a tálban lévő anyagokhoz keverjük. Vízfürdőre tesszük, habverővel folyamatos kevergetés mellett besűrítjük.
- A mazsolát kevés vízbe áztatjuk, és pár percre a mikróba tesszük, hogy megduzzadjanak. Lecsepegtetjük.
- A sziruphoz a 3 dl vízbe cukrot szórunk és felforraljuk. Közben hozzáadjuk a reszelt narancs- és citromhéjat, valamint a rumot. Félretesszük hűlni.
- A csokoládéöntethez a vajat felolvasztjuk, hozzákeverjük a lisztet. Ha ezt simára kevertük, hozzáadjuk a tejet, a felkockázott csokoládét, a kakaóport, cukrot és a rumot. Habverővel folyamatos kevergetés mellett (lehetőleg ezt is vízfürdőn) besűrítjük. Az állaga ne legyen túlságosan sűrű, inkább folyós. Kihűtjük.
- A piskótákat jól átitatjuk a sziruppal, majd először a diósat megkenjük a vaníliamártással, szórunk rá mazsolát és darált, cukrozott diót. Rátesszük a kakaósat, ugyanígy megkenjük a mártással, szórunk rá mazsolát és diót. Végül a natúr piskótát is ráhelyezzük, azt is megkenjük a maradék mártással, és megszórjuk kakaóporral. Hűtőszekrénybe tesszük.
- Tálaláskor, egy evőkanál kanál segítségével, üvegpoharakba vagy tányérra galuskákat szaggatunk a rakott süteményből, megszórjuk kevés dióval, megöntözzük a csokoládéöntettel, végül tejszínhabrózsákat nyomunk mindegyik tetejére.
Borítókép: Egy ínycsiklandó tál somlói galuska (Forrás: Wikipedia)