Tíz éve rombolta szét Soros György Ukrajnát

Rengeteg minden történt az elmúlt tíz évben Ukrajnában, amióta Soros György és a Nyugat támogatásával kirobbantak a majdani események.

2023. 11. 21. 20:59
null
Protesters clash with police on Independence Square in Kiev early morning on November 30, 2013. Dozens of protesters were wounded in Ukraine's capital early Saturday when police brutally dispersed demonstrators calling for President Viktor Yanukovych's ouster after he failed to salvage an EU deal, a lawmaker and a witness said. "The Maidan has been brutally mopped up," opposition lawmaker Andriy Shevchenko said on Twitter, referring to Kiev's central Independence Square, the site of the rally and epicentre of the country's 2004 Orange Revolution. AFP PHOTO/STRINGER (Photo by AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tíz éve, 2013 novemberében nagyszabású tiltakozási hullám vette kezdetét Kijevben, válaszul Viktor Janukovics akkori ukrán államfő hirtelen elhatározására, hogy nem írja alá politikai társulási és szabadkereskedelmi megállapodást az Európai Unióval (EU), ehelyett szorosabb kapcsolatokat választott Oroszországgal.

Az államcsíny tiltakozásokkal kezdődött november 21-én este Kijev főterén, a Majdanon, amelyek egészen 2014. február közepéig tartottak. 

A kijevi kormányellenes tüntetések viszonylagos nyugalmi időszaka 2014. február 18-án ért véget, amikor a tüntetők és a rendőrök összecsaptak. A következő napokban legalább 82 ember halt meg, köztük 13 rendőrt és több mint 1100-an megsérültek. 

Egyes információk szerint a Nyugat pénzelte a tüntetéssorozatot. Sokan sokszor hivatkoztak azokra a képsorokra, ahol Victoria Nuland, akkori amerikai nagykövet (ma már az Egyesült Államok politikai ügyekért felelős államtitkára) kekszet osztott a tüntetőknek.

Az Európai Unió, az Egyesült Államok és Soros György hálózata is rengeteg támogatást nyújtott a majdani tüntetőknek, mint kiderült a Soros-hálózat támogatásából működtették az ellenzéki Hromadszke tévét is.

A részben erőszakossá vált demonstrációk nyomán három hónap múlva távozni kényszerült a hatalomból Viktor Janukovics, akkori ukrán államfő. Majd nem sokkal később Oroszország elfoglalta és rövidesen annektálta a Krím félszigetet, majd kelet-ukrajnai szeparatista törekvésekre hivatkozva kiterjesztette ellenőrzését Donyeck és Luhanszk megye egy részére. 

Moszkva végül 2022 februárjában indított teljes körű háborút Ukrajna ellen.

Soros György milliárdos spekuláns az államcsíny utáni évben, 2015-ben látogatott Ukrajnába. Ekkor három területet nevezett meg, amelyekbe pénzt fektetne, az egyik a mezőgazdaság volt, írta akkor az NV ukrán hírportál.

De a milliárdos ukrajnai jelenléte már sokkal régebb óta tart. Soros György és alapítványi birodalma már 1990-ben megjelent Ukrajnában, elsőként a Nemzetközi Újjászületés Alapítvány (International Renaissance Foundation) formájában, írja a V4NA.

A 2013–2014-es majdani forradalomban is komoly szerepet játszott Soros és helyi hálózata, hiszen az Újjászületés Alapítvány honlapján az intézmény mérföldkőnek számító projektjei között említik az Euromajdan kezdeményezéseinek támogatását, és az alapítvány 2013-as évre vonatkozó beszámolója is büszkén szól a tüntetések sikerében játszott szerepéről.

A 2014-es kormányváltás után egyre nagyobb lett a külföldi befolyás az országban. Még 2001-ben hoztak törvényt Ukrajnában a termőföldek eladásának ideiglenes tilalmáról, a moratóriumot később több alkalommal is meghosszabbították annak ellenére, hogy komoly vita volt az országban arról, legyen-e a termőföld újra áru vagy pedig ne. Később, 2014 után ez a folyamat felgyorsult, majd Zelenszkij elnöksége és a Nép Szolgája párt parlamenti többsége idején fogadták el azt a törvényt, ami bizonyos fajta korlátozások mellett lehetővé tette a földek eladását, így külföldiek nem, de cégek már vásárolhatnak földet, viszont azt nem ellenőrzik, hogy ki a vezetője ezeknek a cégeknek – mondta el a V4NA-nak Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke. Az is kiderült időközben, hogy az egyik legnagyobb földbirtokos Ukajnában Soros György embere.

A Majdan-tüntetéssorozat után a hatalomba került új vezetők „A méltóság forradalmának” nevezték el a történteket. Az európai integrációt és hatalomváltást követelő, éppen tíz évvel ezelőtt a kijevi Majdan téren kezdődött tüntetésekre emlékezett kedden Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is videóüzenetében.

Tíz évvel ezelőtt végrehajtottuk az első ellentámadásunkat, akkor a törvénytelenség és a rabszolgaság ellen, egy európai jövőért folyt a küzdelem

− mondta Zelenszkij, aki az akkori demonstrációkat az Oroszország ellen jelenleg is zajló konfliktusban aratott első győzelemként értékelte.

A Majdan-tüntetések kezdetének tizedik évfordulóján Zelenszkij a feleségével és a kedden Kijevbe érkezett Maia Sandu moldovai elnökkel együtt megemlékezett a demonstrációk halálos áldozatairól. A Majdan-tüntetések évfordulóján Kijevbe érkezett Charles Michel, az Európai Tanács elnöke is.

Örülök, hogy visszatérhetek Kijevbe, a barátaim közé

− írta az X-en a belga politikus. Röviddel érkezése előtt azt közölte, hogy azért látogat az ukrán fővárosba, hogy kifejezze az Európai Unió erőteljes támogatását, illetve hogy Zelenszkijjel felkészüljön a közelgő decemberi uniós csúcstalálkozóra, amelyen Ukrajna csatlakozási folyamatának következő lépéséről határoznak majd a tagállamok.

Az évforduló alkalmából Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az X-en azt írta: a Majdan-tüntetések hideg téli éjszakái örökre megváltoztatták Európát. Ukrajna tíz éve méltósággal és büszkén törekszik a szabadság felé. Még soha nem volt ilyen egyértelmű, hogy az ország jövője az Európai Unión belül van.

Hasonló üzenetet fogalmazott meg Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke is: „A Majdan-forradalom örökre megváltoztatta Ukrajna jövőjét. Miközben Ukrajna az értékeinket védelmezi, a mi támogatásunk minden egyes Oroszországból kilőtt rakétával csak tovább erősödik” − írta Metsola, hozzátéve: „Ukrajna nem pusztán a saját területét, hanem az Európai Uniót és az európai értékeket is védi”.

Borítókép: Rendőrökkel csaptak össze a tüntetők a Majdanon (Fotó: AFP/Stringer)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.