Több tízezren vonultak Athén utcáin + videók

Feszült hangulat előzte meg a tüntetéseket.

2023. 11. 17. 22:12
null
Athén, 2023. november 17. A kommunista Összgörög Szakszervezetek Frontjának (PAME) szimpatizánsai megemlékezést tartanak az 1973-as diáklázadás 50. évfordulóján, 2023. november 17-én Athénban. A görög fõvárosban 1973-ban ezen a napon diáklázadás robbant ki az országot 1967 és 1974 között irányító katonai diktatúra ellen, amelynek vezetõi vérbe fojtották a felkelést. MTI/EPA/ANA-MPA/Alexandrosz Beltész Fotó: Alexandrosz Beltész
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A minden évben megrendezett tünetés menete az athéni Műszaki Egyetemtől indult, és az Egyesült Államok Nagykövetsége felé tartott. Az USA-t még mindig sokan hibáztatják Görögországban az 1967–1974-es jobboldali diktatúra hidegháborús támogatásáért.

A pénteki tüntetők közül sokan palesztin zászlókat vittek, míg a felvonulást egy diákcsoport előzte meg, akik vérrel fröcskölt görög zászlót cipeltek, amely az 1973-as események idején lobogott a Műszaki Egyetemen. De a közösségi oldalakra felkerült videók szerint volt, aki NATO-zászlót gyújtott fel. 

A felvonulást gyakran zavarják a szélsőbaloldali támogatók, és pénteken több mint 5500 rendőr teljesített szolgálatot a béke fenntartása érdekében.

A feszültség az elmúlt napokban tovább nőtt, miután a rendőrség lelőtt egy roma tinédzsert egy autós üldözést követően Görögország középső részén.

A rendőrség megerősítve figyelt az amerikai nagykövetség épülete előtt, közvetlenül az athéni főút mellett, hogy megakadályozzák a tüntetők közeledését.

A görög felkelést, amely 1973-ban, egy évvel a diktatúra összeomlása előtt tört ki, a görög vezetés a katonaság és biztonsági erőkkel leverték, és tankkal törték be az egyetem kapuját. Egyes kutatása szerint 24 embert öltek meg a kormányerők az erőszakos fellépés alatt.

Borítókép: A kommunista Összgörög Szakszervezetek Frontjának (PAME) szimpatizánsai megemlékezést tartanak az 1973-as diáklázadás 50. évfordulóján, 2023. november 17-én Athénban (Fotó: MTI/EPA/ANA-MPA/Alexandrosz Beltész)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.