Videón, ahogy sörösüveggel megütik a jobboldali politikust

Thierry Baudet-t a támadást követően kórházba szállították kezelésre.

2023. 11. 21. 12:29
Baudet, Thierry
Hága, 2021. május 16. Thierry Baudet, a Fórum a Demokráciáért konzervatív párt vezetõje (j) beszédet mond a koronavírus-járvány megfékezését szolgáló korlátozások elleni tüntetésen Hágában 2021. május 16-án. MTI/EPA/ANP/Phil Nijhuis Fotó: Phil Nijhuis
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megdöbbentő fordulatot vett Thierry Baudet, a hollandiai szélsőjobboldali Fórum a Demokráciáért (FvD) párt vezetője, aki mindössze két nappal az országos választások előtt támadás áldozata lett. Az incidens egy bárban tartott kampányrendezvényen történt, ahol Baudet-t a jelentések szerint egy sörösüveggel tarkón és a halántékán ütötték. A közösségi médiában keringő képek és videófelvételek megörökítették a nyugtalanító pillanatot, amelyeken az látható, ahogy a rendőrség letartóztatja a gyanúsítottat a helyszínen kívül. A támadás indítéka egyelőre ismeretlen.

Annak ellenére, hogy Baudet kisebb sérüléseket szenvedett, egy groningeni kórházba szállították kezelésre. A bántalmazás miatt le kellett mondania a hétfőre tervezett fellépését. Nem a mostani volt az első eset, hogy a politikust megtámadták, októberben egy esernyővel ütötték meg Belgiumban.

A támadást széles körben elítélték, Mark Rutte leköszönő miniszterelnök, aki nem indul a november 22-i választáson, „teljesen elfogadhatatlannak” minősítette. A politikus ellen elkövetett erőszakos cselekmény aggodalomra adott okot a vita és az udvariasság állapotával kapcsolatban a döntő választások előtt. Baudet pártja euroszkeptikus álláspontjáról, holland nacionalista identitásáról és bevándorlásellenes álláspontjáról ismert. Az előrejelzések szerint a párt négy-öt helyet szerezhet a 150 fős holland parlamentben.

Miközben a nemzet ezzel a nyugtalanító incidenssel küzd, az rávilágít a békés és tiszteletteljes politikai diskurzus szükségességére, és hangsúlyozza a biztonsági intézkedések fontosságát a demokratikus folyamat védelme érdekében.

Mark Rutte szavaival élve: „Támadás egy jelölt ellen, az maga támadás az ország demokráciája ellen is”. Ez az érzés hangsúlyozza a Baudet elleni támadás súlyosságát és a biztonságos és tisztességes választási környezet biztosításának szükségességét.

Borítókép: Thierry Baudet, a Fórum a Demokráciáért konzervatív párt vezetője (Fotó: MTI/EPA/ANP/Phil Nijhuis)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.