A NATO pénzén készül román elnökjelöltnek Mircea Geoana?

A NATO második számú vezetője aránytalanul sokszor látogatott Romániába.

null
NATO Deputy Secretary General Mircea Geoana arrives to take part in the European Air Defence Conference gathering 18 Defence ministers, at Les Invalides in Paris on June 19, 2023. (Photo by Geoffroy VAN DER HASSELT / AFP) Fotó: AFP/Geoffroy VAN DER HASSELT
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A NATO úgy tesz, mintha nem látná Mircea Geoana főtitkárhelyettes erőteljes romániai kampányát – írta a G4 Media román hírportál, amely ezzel kapcsolatban kérdéseket is intézett a katonai szövetséghez. Az egykor a Szociáldemokrata Pártot is vezető politikus még nem jelentette be indulási szándékát a jövő évben esedékes elnökválasztáson, de a sajtó és a politikai  elemzők szerint kétség sem férhet hozzá, hogy ezt a célt szolgálja a volt külügyminiszter számos vizitje, felszólalása, interjúja Romániában. 

A portál szerint a NATO második számú vezetője aránytalanul sokszor látogatott Romániába a többi tagállamokban tett utazásokhoz képest. A költségekre, illetve az indokokra vonatkozó kérdéseire a G4 Media egy semmitmondó választ kapott a NATO-tól, amelyben a szövetség egyik hivatalnoka azt írja, hogy a főtitkárhelyettes rendszeresen utazik a NATO képviselete érdekében.

A cikk szerint Geoana egy év alatt tizennyolcszor vett részt különböző romániai NATO-eseményeken, bejárva az ország mindegyik régióját. Ez idő alatt a főtitkárhelyettes csak két látogatást tett a NATO más kelet-európai tagállamaiban.      

Mircea Geoana egy kommunikációs csapatot is felállított Romániában, állandó szereplő a közvélemény-kutatási listákon, ráadásul rendszeresen a legesélyesebb román elnökjelöltként mérik.

A legutóbbi felmérés szerint abban az esetben, ha a NATO jelenlegi főtitkárhelyettese is indulna a 2024-es romániai megmérettetésen, 26 százalékos támogatást kapna, s ezzel az első helyen végezne.

Őt Marcel Ciolacu miniszterelnök követné közel 21 százalékkal, a harmadik helyre pedig a magyarellenes kirohanásairól is ismert ellenzéki Diana Sosoacă futna be 14,4 százalékkal, kevéssel megelőzve szélsőségesnek tartott Románok Egyesüléséért Szövetség vezetőjét, George Simiont.

Borítókép: Mircea Geoana NATO-főtitkárhelyettes érkezik a 18 védelmi minisztert tömörítő európai légvédelmi konferenciára a párizsi Les Invalidusoknál 2023. június 19-én (Fotó: Geoffroy van der Hasselt/AFP)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.