A Nobel-díjas közgazdász a dollár csődjére figyelmeztet

Robert Shiller: Az orosz pénzek elkobzása, hogy Ukrajnának adják, kockázatos. Ez kataklizmát okozna a dollárrendszerben.

Forrás: La Repubblica2023. 12. 25. 20:06
Fotó: Karolina Grabowska: https://www.pexels.com/hu-hu/foto/fovaros-gazdag-homaly-usa-4386471/
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Robert Shiller szerint az orosz pénzek elkobzása, hogy Ukrajnának adják, kockázatos. Ez kataklizmát okozna a dollárrendszerben. Az amerikai közgazdász arra figyelmeztet, bár ez erkölcsileg helyes lépés lenne, ugyanakkor érdemes ezt még egyszer átgondolni. 

Erkölcsileg helyes lépés lenne, de annyi az ismeretlen, hogy az Egyesült Államoknak alaposan át kell gondolnia, mielőtt belevág.

– idézi a közgazdász szavait a La Repubblica. 

Szerinte ez a dollárt beborító biztonsági köpeny szétmorzsolásával járna, ez lenne az első lépés a dollártalanítás felé, amely felé Kínától a fejlődő országokig sokan, nem is beszélve magáról Oroszországról, egyre nagyobb meggyőződéssel törekednek. Tehát ezentúl akik eddig bíztak a dollárban, joggal veszítenék el a bizalmat az amerikai valutával szemben. Hiszen ha egyszer megtörtént, akkor bármikor újra megtörténhet – aki ma rábízta Amerikára a pénzét, holnap ettől fog félni.

Borítókép: Illusztráció (fotó: Karolina Grabowska/pexels.com)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.