A római zsidó közösség elnöke szerint a zsidóknak hallatniuk kell szavukat

Elérkezett az ideje, hogy a zsidók hallassák szavukat az antiszemitizmussal, a terrorizmussal és a közömbösséggel szemben − jelentette ki Victor Fadlun, a római zsidó közösség elnöke az MTI-nek a Rómában rendezett megmozduláson kedd este, amelyen a jobboldali olasz kormánypártok is részt vettek.

Forrás: MTI2023. 12. 06. 6:08
null
Róma, 2023. december 5. A római zsidó közösség által szervezett antiszemitizmus elleni tüntetés egyik résztvevõje transzparenssel a kezében az olasz fõvárosban 2023. december 5-én. MTI/EPA-ANSA/Riccardo Antimiani Fotó: Riccardo Antimiani
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Victor Fadlun elmondta, hogy Olaszországban az utóbbi két hónapban több palesztinbarát tüntetést tartottak, a zsidó közösségnek azonban ez volt az első országos szintű megmozdulása a Hamász terrorista szervezet október 7-i Izrael-ellenes támadása óta.

Most volt az ideje, mivel észrevettük, hogy senki sem vonul utcára helyettünk. Elengedhetetlen, hogy tüntessünk: szükség van arra, hogy kivigyük az embereket a terekre, felébresszük őket a közönyből, megmozgassuk az olasz társadalom legjavát

− hangoztatta Fadlun az MTI tudósítójának.

Hozzátette, az utóbbi évtizedekben úgy érezték, gyengül az antiszemitizmus, de az utóbbi két hónapban hirtelen és teljes erővel felszínre tört az iskolákban, az egyetemeken, a fiatalok között is, amit aggasztónak nevezett.

Az antiszemitizmus nemcsak a zsidóságnak, hanem az egész társadalomnak problémát jelent − jelentette ki a színpadon tartott felszólalásában.

Úgy vélte, az október 7-én történt mészárlást a közvélemény gyorsan kitörölte az emlékezetéből, több száz izraeli nő megerőszakolásával, a zsidó gyerekek elleni erőszakkal együtt; ez az antiszemitizmus.

Az olaszországi zsidó közösségek Róma központjában, a Popolo téren rendeztek tüntetést, Nem az antiszemitizmusra, nem a terrorizmusra! címmel. A megmozdulás szigorú biztonsági intézkedések között zajlott, a téren felállított színpad közelébe csak 2500 embert engedtek be, egyesével ellenőrizve őket.

A tömeg izraeli, olasz és európai uniós zászlókat lobogtatott, de feltűntek szivárványszínű zászlók is. A római megmozdulás résztvevőit Jichák Hercog izraeli államelnök videóüzenetben köszöntötte. Felolvasták a holokauszt-túlélő Liliana Segre olasz szenátor levelét is.

Levetítették az olaszországi stadionokban a szélsőséges szurkolótáborok antiszemita megnyilvánulásait, a Rómában megrongált buktatókövekről készült felvételeket, az olasz épületre festett horogkeresztes Dávid-csillagokat.

A szintén beszédet mondó Noemi Di Segni, az olaszországi zsidó közösségek elnöke felhívást intézett Ferenc pápához, arra kérve, ne helyezze ugyanarra a szintre Izraelt és az összes palesztint, mivel ez nem segít a párbeszédben. 

Segíteni úgy lehet, ha a palesztin nép megszabadul a halálosztó terroristáktól

− hangoztatta Di Segni.

A megmozduláson a jobboldali kormánypártok és a baloldali ellenzék is képviseltette magát. Taps fogadta a miniszterelnök-helyettes Matteo Salvinit, a Liga vezetőjét, aki a színpadról Izraelt éltette. Hasonló fogadtatásban részesült Antonio Tajani külügyminiszter, a Hajrá, Olaszország! (FI) politikusa is.

Jelen volt a feminista mozgalom egy része is, amely elhatárolódott attól, hogy a nők jogaiért tartott legutolsó tüntetésen palesztin zászlókat lobogtattak.

A tüntetésen részt vevő olasz iszlám vallási közösség imámja, Mustafa Roma az MTI-nek azt mondta: muzulmánoknak, zsidóknak és más vallásúaknak közösen kell tenniük a társadalomban kígyóként kúszó antiszemitizmus és erőszak ellen.

 

Borítókép: A római zsidó közösség által szervezett, antiszemitizmus elleni tüntetés egyik résztvevője transzparenssel a kezében az olasz fővárosban 2023. december 5-én (Fotó: MTI/EPA-ANSA/Riccardo Antimiani)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.