Akad még olyan amerikai állam, ahol hisznek a demokráciában

Michiganben elutasították a Donald Trump előválasztási küzdelemből való kizárását célzó indítványt.

Forrás: MTI2023. 12. 27. 18:19
TRUMP, Donald
Waterloo, 2023. december 20. A Republikánus Párt elnökjelöltségére pályázó Donald Trump volt amerikai elnök az Iowa állambeli Waterloo-ban tartott kampányrendezvényén 2023. december 19-én. Jelenleg a republikánus szavazók 69 százaléka támogatja Trump jelöltségét, míg a második legnépszerûbb Ron DeSantis floridai kormányzót 13 százalék. Az elnökjelöltségrõl döntõ elõválasztási folyamat január közepén kezdõdik Iowa államban, az elnökválasztást 2024 õszén tartják az Egyesült Államokban. MTI/AP/Charlie Neibergall Fotó: Charlie Neibergall
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Michigan állam legfelsőbb bírósága elutasította szerdán azt az indítványt, amellyel ki akarták zárni Donald Trump volt amerikai elnököt a közelgő republikánus előválasztás helyi indulói közül. Négy michigani választópolgár kezdeményezte Trump kizárását a február 27-én tartandó előválasztásból arra hivatkozva, hogy az egykori elnök szerepet játszott a Capitolium 2021. január 6-i ostromában. A beadványban a 14. alkotmánykiegészítésre hivatkoztak, amely eltiltja a további közhivatal viselésétől azt az alkotmányra esküt tett tisztségviselőt, aki zendülésben érintett.

Michigan állam legfelsőbb bírósága szűkszavú határozatában közölte: úgy ítélték meg, hogy a testületnek nem kell foglalkoznia a kezdeményezők által felvetett kérdésekkel.

Donald Trump a Truth Social nevű közösségi médiaoldalon azt írta: a michigani bíróság határozottan és jogosan zárkózott el a Demokrata Párt elkeseredett kísérletétől, hogy kizárják őt a republikánus elnökjelöltségre pályázók közül a helyi előválasztáson.

A michigani döntés éles ellentétben áll azzal a határozattal, amely Colorado államban született múlt héten. Colorado állam legfelsőbb bírósága helyt adott a 14. alkotmánykiegészítésre hivatkozó beadványnak, és kimondta, hogy Donald Trump nem szerepelhet a republikánus előválasztás helyi indulói között. Trump kampányszóvivője közölte, hogy az Egyesült Államok legfelsőbb bíróságánál fellebbeznek a coloradói döntés ellen.

Borítókép: A Republikánus Párt elnökjelöltségére pályázó Donald Trump volt amerikai elnök az Iowa állambeli Waterloo-ban tartott kampányrendezvényén 2023. december 19-én (Fotó: MTI/AP/Charlie Neibergall)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.