Biden ellen fordultak az amerikai muszlim vezetők

Szavazatukkal büntethetik Joe Biden Izrael-politikáját az amerikai muszlim közösség tagjai. Ez különösen a csatatérállamokban fájhat a demokrata elnöknek 2024-ben. Az elmúlt időszaban más csoportok is elfordultak Bidentől, köztük a hagyományos demokrata szavazóbázis tagjai is.

2023. 12. 03. 8:44
BIDEN, Joe; BIDEN, Jill
Washington, 2023. december 1. Joe Biden amerikai elnök beszédet mond a felesége, Jill Biden társaságában, miután az elnöki pár felkapcsolta a fénydíszeket az ország karácsonyfáján az amerikai elnöki hivatal, a washingtoni Fehér Ház közelében 2023. november 30-án. MTI/AP/Andrew Harnik Fotó: Andrew Harnik
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több csatatérállam (olyan államok, melyek megnyerése kulcsfontosságú a választási győzelemhez, azonban nem lehet egyértelműen demokrata vagy republikánus címke alá sorolni őket – a szerk.) muszlim vezetője tett ígéretet arra, hogy nem fogják tovább támogatni Joe Biden amerikai elnököt, amiért nem hajlandó megváltoztatni Izrael-politikáját és nem szólít fel tűzszünetre a Gázai övezetben – számolt be az ABC News amerikai hírcsatorna.

Michigan, Minnesota, Arizona, Wisconsin, Florida, Georgia, Nevada és Pennsylvania állam muszlim közösségeinek vezetői a hétvégén egy konferencián vitatták meg a jelenlegi helyzetet.

„Elhagyni Bident, tűzszünetet most” – állt a pódiumon üzenetük. Az ABC News szerint a michigani demokraták már figyelmeztették az amerikai elnököt, hogy az Izrael–Hamász háborúval kapcsolatos álláspontja miatt annyi szavazatot veszíthet az arab–amerikai közösségen belül, amely már befolyásolhatja a 2024-es elnökválasztás kimenetelét. 

Jaylani Hussein, a konferencia egyik szervezője elmondta, Biden háborúval kapcsolatos politikája teljesen és helyrehozhatatlanul megrongálta a kapcsolatát az amerikai muszlim közösséggel

Muszlim családokat, gyermekeket írtanak ki az adónkból

– hangsúlyozta. Hozzátette, a közösség haragja elképesztő méreteket ölt. „Ami még dühösebbé tesz minket, az a tény, hogy a legtöbben közülünk Bidenre szavaztunk 2020-ban” – magyarázta Hussein. 

Michigan, Wisconsin és Pennsylvania kiemelt fontossággal bírnak a demokraták szempontjából, hiszen 2020-ban ezek az államok döntötték el javukra a választást. 

Nem vagyunk tehetetlenek. Erősek vagyunk. Nemcsak pénzünk van, hanem szavazataink is, amit arra fogunk használni, hogy megmentsük a nemzetet önmagától

– fogalmazott határozottan Hussein. 

 

A zsidók, afroamerikaiak is követik a muszlimokat

Habár a Bidenből való kiábrándulás nem jelenti azt, hogy a muszlimok mostantól Donald Trumpra fognak szavazni, a demokrata elnök az elmúlt időszakban folyamatosan veszít támogatottságából. A muszlimok mellett az amerikai zsidó közösség is elfordulni látszik a demokratáktól, mivel a párt progresszív szárnya október 7-e óta Izrael-ellenes álláspontot képvisel

véleményük szerint pedig a párt központi vezetése nem tesz semmit az ellen, hogy háttérbe szorítsa ezeket a hangokat. 

Emellett egy másik érdekes jelenség, hogy Donald Trump volt amerikai elnök népszerűsége egyre nő az afroamerikaiak körében. A The New York Times és a Siena College által nemrégiben készített felmérés szerint Trump soha nem látott mértékű támogatást szerzett a fekete szavazók körében, ez pedig főként a csatatérállamokra igaz. Nevadában, Georgiában, Arizonában, Michiganben, Pennsylvaniában és Wisconsinban a fekete szavazók körében 22 százalékos támogatottsága van a volt republikánus elnöknek, ez 14 százalékpontos növekedést jelent 2020-hoz képest. 

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök beszédet mond a felesége, Jill Biden társaságában, miután az elnöki pár felkapcsolta a fénydíszeket az ország karácsonyfáján az amerikai elnöki hivatal, a washingtoni Fehér Ház közelében 2023. november 30-án (Fotó: MTI/AP/Andrew Harnik)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.