Bloomberg: Orbán Viktor levelet írt az Európai Tanács elnökének

Az amerikai csatorna szerint a miniszterelnök arra kérte Charles Michelt, hogy törölje a jövő heti uniós csúcs napirendjéről az ukrán csatlakozásról szóló pontot.

2023. 12. 05. 12:10
HAVASI Bertalan; ORBÁN Viktor
Miniszterelnöki interjú a Kossuth rádióban Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Bloomberg amerikai csatorna értesülése szerint Orbán Viktor újabb levelet írt Charles Michelnek, az Európai Tanács elnökének, amelyben arra kéri, hogy törölje a jövő heti uniós csúcstalálkozó napirendjén szereplő, az uniós költségvetéssel és az Ukrajnával folytatandó csatlakozási tárgyalások megkezdésével kapcsolatos pontokat. 

A Bloomberg szerint a magyar kormányfő megalapozatlannak nevezte az Európai Unió vezetésének várakozásait az ukrán csatlakozás kapcsán. 

Ukrajna egyre nagyobb bizonytalansággal néz szembe a nyugati szövetségeseitől érkező segélyek célba juttatásával kapcsolatban. Orbán Viktor üzenete szintén élesen bírálja az uniós költségvetési tervezetet. A viták eddig túlságosan a bizottság megalapozatlan, kiegyensúlyozatlan és irreális javaslatára összpontosítottak. Orbán Viktor új megközelítést és több időt kért

– fogalmaz a Bloomberg, aki Orbán Viktor állítólagos leveléből is idézett. 

A Politico ennek kapcsán arról ír, hogy Charles Michel hamarabb befejezi a pekingi útját, hogy kezelje a kialakult helyzetet. A lap egy uniós tisztségviselőre hivatkozik. 

Michel, aki 2019 óta először utazik Kínába személyes EU–Kína csúcstalálkozóra, visszatér Brüsszelbe, hogy folytassa megbeszéléseit a vezetőkkel a további lépésekről

 – mondta a forrás a Politicónak, egy másik tisztviselő pedig azt állította, hogy Emmanuel Macron francia elnök is meghívta Orbán Viktort egy személyes egyeztetésre. 

Borítókép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő (b) érkezik a közmédia óbudai székházába, ahol interjút adott a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban 2023. december 1-jén (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.