Döbbenet: példátlan antiszemitizmus a lengyel parlamentben + videó

A lengyel szélsőjobboldali képviselő poroltóval fújta el a Hanuka gyertyát.

2023. 12. 13. 18:19
TUSK, Donald
Varsó, 2023. december 12. Donald Tusk megválasztott kormányfõ programbeszédet tart a szejmben 2023. december 12-én. Donald Tuskot, az október 15-i parlamenti választásokon többségbe került koalíció jelöltjét elõzõ nap választotta meg a lengyel parlamenti alsóház (szejm) kormányfõnek. MTI/EPA-PAP/Pawel Supernak Fotó: Pawel Supernak
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem mindennapi botrány zavarta meg a lengyel parlament ügymenetét – írta meg a wPolityce lengyel hírportál. A szélsőjobboldali Konföderáció képviselője, Grzegorz Braun példátlanul botrányos magatartást tanúsított a Szejmben, amikor párttársa, Krzysztof Bosak elnöklete alatt egy poroltóval oltotta el az épületben kiállított Hanuka gyertyát. Az antiszemita cselekedetet a lengyel képviselők nagy része elítélte.

Szymon Holownia képviselő – aki Bosakot váltotta az elnöklésben – nevetséges büntetést rótt ki Braunra: megvonta a renitenskedő képviselőnek 3 havi bérének felét és hat hónapnyi napi fizetését is, ami teljesen aránytalan a tett súlyát tekintve. Ugyan a Szejm Kancelláriája feljelentést tehetett volna, ám ezt elmulasztotta beterjeszteni.

 

Az antiszemitizmust állásfoglalásban elítélni kívánó baloldali Anna Maria Zukowska elképzelését egyébként a lengyel Jog és Igazságosság (PIS) párt egy olyan módosító javaslattal kívánja megtoldani, amely az antiszemitizmus mellett a keresztényellenességet is tartalmazza. Egyértelműnek tűnik, hogy mivel a keresztényellenesség is bekerült volna a megfogalmazásba, a baloldali pártoknak ez már túl sok lett volna.

Borítókép: A lengyel parlamenti alsóház (szejm) (Fotó: MTI/EPA-PAP/Pawel Supernak)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.