Erről tárgyalt Vlagyimir Putyin Szaúd-Arábiában

A következő kétoldalú találkozót Moszkvában tartják majd meg.

Forrás: MTI2023. 12. 06. 20:26
PUTYIN, Vlagyimir
Pjatyigorszk, 2023. december 5. Vlagyimir Putyin orosz elnök látogatást tesz a Masuk Oktatási Központban a Sztavropoli területen lévõ Pjatyigorszkban 2023. december 5-én. MTI/AP/Kreml pool/Mihail Klimentyev Fotó: Mihail Klimentyev
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Semmi sem zavarhatja meg Oroszország és Szaúd-Arábia baráti kapcsolatainak fejlődését – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán rijádi látogatásakor.

Stabil, nagyon jó kapcsolataink vannak a politikai együttműködés, valamint a gazdaság és a humanitárius kérdések területén. Természetesen számunkra nagyon fontos az információcsere és annak értékelése, ami a régióban történik

– mondta Putyin Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörökössel tartott találkozóján. 

Találkozónk valóban időszerű – húzta alá az orosz elnök, köszönetet mondva a meghívásért a szunnita királyságba. Hozzátette, hogy a következő kétoldalú találkozót Moszkvában tartják majd meg.

Az utóbbi néhány évben nagyszerű eredményeket értünk el a kétoldalú együttműködésben egyebek között az energetikai, mezőgazdasági, kereskedelmi és egyéb ágazatokban, valamint a befektetések területén

 – emelte ki a szaúdi trónörökös. – Sok közös érdekünk van, amelyek keretében a világ, illetve a közel-keleti térség stabilitásán és fejlődésén dolgozunk – fűzte hozzá.

A politikai együttműködésünknek köszönhetően sikerült pozitív hatást gyakorolnunk egy sor közel-keleti folyamatra, ami lehetővé tette a regionális biztonság megerősítését

– hangsúlyozta a szaúdi herceg.

Az orosz elnök Szaúd-Arábiába érkező repülőgépét négy vadászrepülő kísérte. 

Rijád felé tartó útján Putyin rövid kitérőt tett a szintén fontos olajkitermelő országnak számító Egyesült Arab Emírségekben, ahol katonai pompával fogadták. Putyint Abu-Dzabiban Mohamed bin Zájid Ál Nahajan elnök fogadta. Az orosz államfő ott is a kétoldalú kapcsolatok példátlanul jó voltát méltatta.

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök (Fotó: MTI/AP/Kreml pool/Mihail Klimentyev)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.