Felháborítóan enyhe büntetést kaptak a francia tanár lefejezésében részt vevők

Samuel Patyt 2020. október 6-án, a nyílt utcán fejezték le.

2023. 12. 09. 16:28
-
Párizs, 2020. október 21. Virágcsokrok az iskolánál, ahol megölték Samuel Paty történelemtanárt a Párizs közelében fekvõ Conflans Saint-Honorine-ben 2020. október 20-án, a tanár emlékére szervezett virrasztás kezdete elõtt. Négy nappal korábban egy 17 éves csecsen fiú késsel megölte, majd lefejezte a történelemtanárt Párizs északnyugati elõvárosa, Conflans-Saint-Honorine egyik utcáján. A tettest a rendõrök agyonlõtték. Korábban a tanár az óráján Mohamed prófétáról készült karikatúrákat mutatott a diákjainak, amikor a szólásszabadságról beszélt MTI/EPA/Julien De Rosa Fotó: Julien De Rosa
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

2020. október 16-án a nyílt utcán fejezték le Samuel Paty franciaországi történelemtanárt. A The Guardian brit napilap írta meg, hogy hat kiskorút ítéltek el az ügyben.

Egy akkor 13 éves lányt hamis vádaskodásért, öt másik, 14 és 15 év közötti személyt pedig bűnösnek találtak erőszakos bűncselekményre irányuló szándékos összeesküvésben.

A muszlim lányt 18 hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték. Ő hamisan terjesztette, hogy Paty megkérte a muszlim diákokat, hogy igazolják magukat és hagyják el az osztálytermet. Ezt elmondása szerint – amiről ő maga vallotta be, hogy hazugság – a tanár azelőtt tette, hogy a francia szólásszabadságról szóló törvények megvitatásához vizualizációs eszközként Mohamed prófétát ábrázoló karikatúrákat is használt az órán. 

A többi elítélt közül négyen szintén felfüggesztett börtönbüntetést kaptak, mivel ők mind segítettek a merényletet elkövető Abdoullakh Anzorovnak beazonosítani Patyt. Az ötödik személyt, aki ezt konkrétan meg is tette, hat hónap börtönbüntetésre ítélték, amelyet elektronikus megfigyelés mellett tölthet le – számolt be róla az AP hírügynökség.

Borítókép: Virágcsokrok az iskolánál, ahol megölték Samuel Paty történelemtanárt a Párizs közelében fekvő Conflans Saint-Honorine-ben 2020. október 20-án, a tanár emlékére szervezett virrasztás kezdete előtt. (MTI/EPA/Julien De Rosa)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.