Így rabolta el a Hamász az egyik magyar–izraeli túszt + videó

Szeretlek, vigyázni fogok a gyerekekre, várni fogok rád. Ha lehet, ne hősködj – üzente felesége a férfinak.

Forrás: Mandiner2023. 12. 07. 7:48
null
Reim kibuc, 2023. november 28. A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-i Izrael elleni fegyveres támadásakor a Nova elektronikus zenei fesztiválon meggyilkolt vagy túszul ejtett emberek fényképei között két nõ a helyszínen, a Gázai övezet közelében fekvõ izraeli Reim kibuc környékén, ahol izraeli lemezlovasok zenéket játszanak le az áldozatok emlékére 2023. november 28-án. MTI/AP/Ohad Zwigenberg Fotó: Ohad Zwigenberg
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Interjút adott az egyik magyar–izraeli túsz felesége, Lisaj Lavio, amelyben elmesélte, hogy miként zajlott a kétgyermekes családapa, Omri Miran október hetedikei elrablása – szúrta ki a Mandiner. Amikor a kibucban a légiriadó megszólalt, Lisajnak és Omrinak mindössze tíz másodpercük volt, hogy a két kislányukkal: a kétéves Ronival és a hathónapos Almával a biztonsági szobába érjenek. A helyiséget magukra zárták, az édesapa pedig két kést is magához vett védelem gyanánt, mert nem volt elég a rakétázás, még lövéseket is hallottak az utcákról.

A Hamász terroristái végül betörtek a házba, feldúltak mindent, angolul és arabul kiabáltak az elrejtőzött családnak, hogy azonnal nyissák ki az ajtót. 

Ahogy azt Lisaj Lavio mondta, ezt követően héber hangokat hallottak: a szomszéd kisfiúét. Tomer könyörgésével sikerült elérniük a támadóknak, hogy kicsalogassák a bezárkozó szomszédokat. Lisaj és Omri kinyitották az ajtót, mert úgy érezték, a fiú életveszélyben van.

Ezt követően a családot egy másik házba vitték, ahol a Hamász élőben közvetítette, ahogyan rettegve ülnek egy másik családdal a padlón. A felvételen az látszik, ahogy a Hamász egyik terroristája kedveskedve mondja a túszoknak, hogy nem fogják őket bántani, ők csak a hadsereg tagjait ölik meg. 

Azonban később fény derült arra, hogy a szomszéd család éppen aznap ünnepelte a nagylányuk 18. szülinapját – a lányt agyonlőtték a támadók.

A Nahal Oz nevű kibucban több mint hetven embert öltek meg, és mintegy két tucat embert raboltak el, köztük a kétgyermekes Omri Mirant is, akinek a felesége így üzent az utolsó pillanatokban:

Szeretlek, vigyázni fogok a gyerekekre, várni fogok rád. Ha lehet, ne hősködj.

Borítókép: A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-i Izrael elleni fegyveres támadásakor a Nova elektronikus zenei fesztiválon meggyilkolt vagy túszul ejtett emberek fényképei között két nő a helyszínen, a Gázai övezet közelében fekvő izraeli Reim kibuc környékén, ahol izraeli lemezlovasok zenéket játszanak le az áldozatok emlékére 2023. november 28-án (Fotó: MTI/AP/Ohad Zwigenberg)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.