Lujza 2024. március 2.
logo

„Istennek hála, még élek” – felépülni látszik Ferenc pápa

Jánosi Dalma (Róma)
2023.12.01. 11:22 2023.12.01. 14:14
„Istennek hála, még élek” – felépülni látszik Ferenc pápa

Javul Ferenc pápa állapota, már nincs láza, pár napos betegeskedés után megerősödni látszik a szentatya egészsége. 

Istennek hála, még élek

– mondta a csütörtökön, az Etika az egészségmegőrzésbe elnevezésű konferenciára összegyűlt szemináriumi hallgatóknak. Róma püspöke az egészsége miatt aggódóknak elmondta? az orvosi vizsgálatok azt állapították meg, hogy nem tüdő-, hanem súlyos hörgőgyulladása volt, melyet intravénás antibiotikum-kúrával kezeltek. Kitért arra is, hogy az orvosok azért nem javasolták a dubaji klímacsúcson való részvételét, mert úgy ítéltek meg, hogy az ottani nagy meleg, a magas páratartalom, valamint a légkondicionált helységek hőmérsékletének váltakozása könnyen újra megbetegítheti. 

A kihallgatásra összegyűlt személyek, valamint a hívek megnyugtatására az is elmondta, hogy már nincs láza, de az antibiotikum-kúrát még mindig folytatja. 

A katolikus egyházfő egészségének megromlása szombaton kezdődött, amikor influenzás tünetek miatt kénytelen volt törölni az aznapi fogadásokat. 

Matteo Bruni szentszéki sajtószóvivő tájékoztatása szerint a délután folyamán a pápát a Vatikán közeli Gemelli-kórházba szállították kivizsgálásra. Vasárnap a lakosztályában maradt, a Szent Péter téren az Úrangyala imádságra összegyűlt hívekhez szóló üzenetét nem ő, hanem közvetlen munkatársa olvasta fel. A szerdai általános kihallgatáson sem volt ereje, hogy hosszasan beszéljen, ott is más olvasta fel helyette a katekézist. Pietro Parolin bíboros, külkapcsolatokért felelős szentszéki államtitkár a sajtónak úgy nyilatkozott: a szentatya az orvosoknak engedelmeskedve, óvatosságból, teljes felépülése mielőbbi eléréséért döntött úgy, hogy nem utazik a dubaji klímacsúcsra. Személyét Parolin bíboros helyettesíti az ENSZ éghajlatváltozási konferenciáján.

 

Borítókép: Ferenc pápa heti általános audienciát tart a vatikáni Szent Péter téren 2023. november 8-án (Fotó: MTI/EPA-ANSA/Fabio Frustaci)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.