„Köszönet a magyar embereknek!” – Hamász-túszok hozzátartozói látogattak Budapestre

Köszönjük a magyar emberek és a magyar kormány támogatását – fogalmazott Daniel Miran szerdán Budapesten. Miran az egyike annak a négy izraelinek, akiknek két rokona, Omri Miran és Ilan Weiss a Hamász fogságában vannak a mai napig. A túszok hozzátartozói egy konferencián számoltak be tapasztalataikról.

2023. 12. 13. 14:06
Izraeli túsz
ISRAEL-PALESTINIAN-CONFLICT-HOSTAGES Released Israeli hostages siblings Maya (C) and Itay (C back) Regev arrive to their family home in the city of Herzliya near Tel Aviv, on December 4, 2023, after spending a few days in hospital following their release from captivity by Hamas in the Gaza Strip. Hamas militants from Gaza launched an unprecedented attack on southern Israel on October 7, killing about 1,200 people, mostly civilians, and taking around 240 hostages, according to Israeli officials. In response, Israel vowed to destroy Hamas and began an air, sea and ground offensive that has killed more than 15,500 people, mostly women and children, according to the health ministry in Hamas-run Gaza. (Photo by Oren ZIV / AFP) Fotó: Europress/AFP/Oren Ziv
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szerdán az izraeli nagykövetség szervezésében Magyarországra látogatott négy izraeli állampolgár, Lishay Lavi, Daniel Miran, Osnat Shushan (Weiss) és Raviv Weis, akiknek két rokona, Omri Miran és Ilan Weiss magyar állampolgárságú izraeli túszok a Hamász palesztin terrorszervezet fogságában vannak a mai napig. A túszok hozzátartozói egy konferencián számoltak be az őket ért megpróbáltatásokról a MERKAZ Héber és Izraeli Kulturális Központban.

Miután Jakov Hadasz-Handelszman budapesti izraeli nagykövet felvezette a beszélgetést, és pár szót szólt a helyzetről, a túszok családtagjai sorban elmondták személyes élményeiket a szörnyűségekről, amelyek velük és elrabolt családtagjaikkal történtek.

Lishay Lavi, Omri Miran felesége részletesen leírta, hogyan ejtették őket foglyul gépfegyverekkel és RPG-gránátvetőkkel felszerelkezett iszlamista terroristák, majd rabolták el a gyermekeik mellől apjukat. A nő részletesen leírta a félelmet, amit október 7-én, a Hamász támadásakor érzett. Ugyanakkor rámutatott, reményekkel tekint a jövőbe, várja, hogy újra lássa szeretteit. 

Daniel Miran, Omri Miran édesapja kétségbeesésének adott hangot, mivel csak távolról tudott kommunikálni fiával, akivel hirtelen megszakadt a kapcsolat. Beszámolt arról is, hogy ugyan keserűség töltötte el Omri elvesztése miatt, de mégis boldogságot érzett, hogy a lánya és azunokái életben vannak, és Omri visszatérésére is van még remény.

Osnat Shushan elmondta, hogy egy ideig a WhatsApp üzenetküldő alkalmazás segítségével tudta tartani kapcsolatot testvérével, Ilan Weisszel, ám egy idő után ez is megszakadt. 

Leszögezte: amit ezek a terroristák a testvérével és másokkal műveltek, az embertelen. 

Shushan felhívta a figyelmet: nem szabad elfelejteni a túszokat, hiszen még van remény a visszatértükre.

Végül Raviv Weiss – szintén Ilan Weiss testvére – beszélt, aki kemény kritikát fogalmazott meg a Vöröskeresztnek, a szervezet ugyanis szerinte a szervezet nem látja el a feladatát, nem igyekszik információkat megtudni a fogvatartottak állapotáról. 

Daniel Miran még kiemelte: rendkívüli módon köszönik a magyar emberek támogatását, amit saját bőrükön éreznek Budapesten, emellett külön fontosnak tartotta kifejezni háláját a magyar kormánynak és az izraeli nagykövetségnek a segítségért a nehéz helyzetben.

Végül Lishay Lavi hozzátette: az izraeli zsidó emberek ezt nem az arab–izraeli konfliktus egy újabb állomásának tekintik, hanem egy új holokausztnak, egy új soának. Elmondta, mindig azt ismételgetik: „Never again!”, azaz Soha többé! – és mégis megtörtént.

A Hamász október 7-én több mint ezer izraeli és más állampolgárt mészárolt le Izrael területén, több mint kétszáz túszt ejtve a terrortámadás közben. A Katar közbenjárásával november végén életbe lépett ideiglenes tűzszüneti megállapodásnak köszönhetően egy részük már hazatérhetett, azonban még mindig több mint 130-an vannak a terrorszervezet fogságában. 

 

Borítókép: Szabadon engedett izraeli túszok (Fotó: AFP/Oren Ziv) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.