Különleges ülésen vesz részt Szijjártó Péter

Sem az unió, sem Ukrajna nincs felkészülve a kölcsönösen előnyös, jól struktúrált csatlakozási tárgyalásokra – véli a tárcavezető.

2023. 12. 12. 11:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kedden az Általános Ügyek Tanácsa ülésezik Brüsszelben, és a napirenden az Európai Unió bővítési csomagja szerepel. Az ülésen a Nyugat-Balkán országainak esetleges csatlakozási folyamata kerül terítékre – számolt be Facebook-bejegyzésében Szijjártó Péter. A külgazdasági és külügyminiszter kiemelte, kivételes alkalomról van szó, hiszen ő is részt vesz az ülésen. 

Szijjártó Péter rámutatott: az elmúlt években a bővítésellenes hangulat győzedelmeskedett, és ennek eredményeként egyetlen nyugat-balkáni tagország sem tudott előrelépni a csatlakozási folyamatban. 

Magyarország a bővítéspártiak táborához tartozik, így elfogadhatatlannak tartjuk a Nyugat-Balkán diszkriminálását

– húzta alá.

A külügyminiszter szerint az Európai Uniónak szüksége van a lendületre és frissességre, amit a Nyugat-Balkán országai hozhatnának. Hangsúlyozza, hogy a csatlakozási folyamatnak az adott ország teljesítménye alapján kellene haladnia, és nem mesterséges, taktikai szempontok alapján.

A tárcavezető külön kiemeli Ukrajnát, és azt állítja, hogy a csatlakozási tárgyalások elindítása felelőtlenség lenne. 

Az Európai Bizottság állítása szerint nem végezte el a megfelelő előkészítést, és sem az EU, sem Ukrajna nincs felkészülve a kölcsönösen előnyös, jól struktúrált csatlakozási tárgyalásokra.

A külügyminiszter szerint a nyugat-balkáni országok már hosszú évek óta várnak, és kellően felkészültek, ezért érthetetlen, hogy miért blokkolják egyes tagországok az előrelépést az ő esetükben.

Szijjártó Péter aláhúzta, nagy küzdelem várható a keddi ülésen.

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (Forrás: Facebook/Szijjártó Péter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.