Megszületett a 2024-es német költségvetés – egyetértettek abban, hogy fájni fog

A német hármas kormánykoalíció megállapodott az új költségvetésről, drágább lesz a benzin és a fűtés, emellett két új adó is várható.

2023. 12. 13. 20:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közlekedési lámpának csúfolt szociáldemokrata–zöld–liberális német korménykoalíció megállapodott az új költségvetésről. Egy egész éjszakán át tartó megbeszélés után Olaf Scholz kancellár, Robert Habeck alkancellár és Christian Lindner pénzügyminiszter jelentette be a 2024-es költségvetést. 

A jövő évi büdzsé számos megszorításról és megtakarításról szól, sajnálkoztak a koalíció vezetői. „Nem szeretjük ezeket meghozni, de szükség van rájuk” – mondta a kancellár.

A tervezet legfontosabb következménye: a tankolás és a fűtés is jelentősen drágulni fog minden német állampolgár számára. Ennek oka, hogy a CO2-adó a tervezettnél jóval nagyobb mértékben emelkedik 2024-től – a jelenlegi tonnánkénti 30 euróról 45 euróra. A következő évben pedig további 10 euróval több, azaz összesen 55 euró/tonna lesz.

Male,Hand,Close-up,Refueling,A,Black,Car.,Higher,Oil,Prices, benzin, tankolás, benzinkút
(Fotó: Shutterstock)

Ezen kívül a műanyag csomagolást is megadóztatják. A gyártóktól és a kiskereskedőktől 1,4 milliárd eurót terveznek beszedni. Hogy ez milyen hatással lesz a végső árakra, az még nem világos, írta meg a Bild német napilap. A tervet a műanyagipar azonnal élesen bírálta. A PlasticsEurope főnöke, Ingemar Bühler azt mondta: 

Visszafelé haladunk: a műanyag diszkriminálása nem vezet sem CO2-megtakarításhoz, sem pedig jobb környezetvédelemhez.

 

A koalíciós kormány emellett paraffinadót akar bevezetni a német belföldi járatokra – igaz, Scholz erről a sajtótájékoztatón nem beszélt. A Bild szerint pedig még a mezőgazdasági és erdészeti vállalkozásoknak nyújtott adókedvezményeket, az úgynevezett agrárdízelt is meg kívánják szüntetni, de erről sem esett szó a sajtótájékoztatón.

Borítókép: Olaf Scholz német kancellár felszólal a szövetségi parlament, a Bundestag ülésén Berlinben 2023. november 28-án (Fotó: MTI/EPA/Clemens Bilan)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.