Óva intették a zsidókat attól, hogy Olaszországba látogassanak

Egyre súlyosabb méreteket ölt az antiszemitizmus Európában, több ország már nem biztonságos a zsidók számára.

2023. 12. 05. 17:06
Pro-Palestine demonstration in Milan
MILAN, ITALY - DECEMBER 02: A woman takes part in a demonstration in Milan, Italy to show their support for Palestinian people on December 02, 2023 Piero Cruciatti / Anadolu (Photo by Piero Cruciatti / ANADOLU / Anadolu via AFP) Fotó: AFP/Piero Cruciatti
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felütötte fejét a nyugati országokban az antiszemitizmus. Az erősödő Izrael-ellenes propaganda terjedése miatt egyre kevésbé érzik biztonságban magukat több országban a zsidók, a közel-keleti konfliktus kirobbanása óta a gyűlölet középpontjába kerültek a közösség tagjai. A legfrissebb felmérések szerint több nyugat-európai állam mellett Itália sem számít biztonságos országnak a zsidók számra. Az Izraeli Nemzetbiztonsági tanácsa hétfőn közzétett térképén különböző színekkel tüntették fel veszélyességi szint szerint az országokat. Az egyes fokozat nem jelent fenyegetést, míg a legmagasabb, négyes szintre sorolt országokba való utazás komoly kockázatot jelent a közösség tagjai számára. A tanács legfrissebb felmérései szomorú tényekkel szembesítenek.

Az elemzések szerint Olaszországban is egyre markánsabbak az erőszakos megnyilvánulások, éppen ezért nem tanácsolják a zsidóknak a dél-európai ország felkeresését. 

Azt javasolják az izraelieknek, hogy ha tehetik, kerüljék el Olaszországot, vagy ott-tartózkodásuk alatt tegyenek meg minden szükséges óvintézkedést, hogy megelőzzék a származásuk miatti atrocitásokat. A tanulmány négyes skálán Itáliát a második fokozatba sorolta. A zsidók nem tudnak félelem nélkül az utcára lépni, és a hatóságok nem hagyhatják védelem nélkül a zsidók által látogatott vallási, oktatási, kulturális intézményeket. A tanács azt javasolja, hogy ha egy zsidó személy Rómába vagy Firenzébe tervezett utazni, akkor jobban teszi, ha azt egy későbbi időpontra halasztja. Ha mégiscsak elengedhetetlen az utazás, akkor érdemes fokozott elővigyázatossággal mozogni, mivel a zsidó személyek könnyen antiszemita agresszió áldozatai lehetnek.

Az izraeli–palesztin háború kirobbanása óta ugyanis a Hamász és más iszlám terrorszervezet tagjai és szimpatizánsai erőteljes gyűlöletpropagandát folytatnak a zsidóság ellen.

Az Izraeli Nemzetbiztonsági Tanács arra inti a nyugati országokban élő zsidókat, hogy az esetleges támadások kivédése miatt távolítsanak el minden olyan jelet, szimbólumot, mely a zsidó hovatartozásra utal. A továbbiakban érdemes kerülni a héber nyelven való társalgást és a politikai témákba történő bonyolódást.

A tanács elemzésében legsúlyosabb, azaz vörös kategóriába tartoznak a muzulmán többségű országok. Ugyancsak a második fokozatú veszélyességi zónába tartozik, Franciaország, Nagy-Britannia és Németország. Aggodalomra ad okot, hogy Itáliában az elmúlt hetekben számos olyan palesztinpárti megmozdulásra került sor, ahol a tüntetők kórusban kiáltották, hogy „Halált Izraelre!”, „halált a zsidókra!” Aggodalomra ad okot azonban, hogy a gyűlöletkeltő megnyilvánulásokat nem mindenki ítélte el.

A világhálón is terjednek azok a tartalmak, melyek gerjesztik a zsidók megbélyegzését. A közelmúltban az olasz hatóságok több terrorgyanús személyt tartóztattak le, illetve toloncoltak ki az országból. Köztük olyanok is voltak, akik izraeli zászló égetésének felvételét terjesztették az interneten. Az elmúlt hetekben arra is volt példa Rómában, hogy a holokauszt áldozataira emlékeztető utcaköveket rongáltak meg ismeretlen tettesek.

Gennaro Sangiuliano kultúráért felelős miniszter az antiszemita megnyilvánulások kapcsán azt hangsúlyozta, mindent meg kell tenni, hogy a múlt sötét időszakai ne térhessenek vissza, el kell ítélni és szigorúan kell büntetni minden zsidóellenes cselekedetet. 

Borítókép: Palesztinpárti tüntetés az olaszországi Milánóban 2023. december 2-án (Fotó: AFP/Anadolu/Piero Cruciatti)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.