Peking és Moszkva vállt vállnak vetve harcol

Mihail Misusztyin orosz kormányfő kétnapos látogatásra utazott Kínába.

2023. 12. 21. 14:35
LI Csiang; MISUSZTYIN, Mihail
Peking, 2023. december 19. Li Csiang kínai (j) és Mihail Misusztyin orosz miniszterelnök egy dokumentum aláírásán Pekingben 2023. decemebr 19-én. MTI/EPA/Szputnyik/Dmitrij Asztahov Fotó: Dmitrij Asztahov
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kína és Oroszország kész megvédeni egymás érdekeit és közösen néznek szembe a geopolitikai változások közepette felmerülő kihívásokkal – áll a szövetségesek kormányfőinek találkozóját követően kiadott közös közleményben. Li Csiang kínai miniszterelnök Pekingben fogadta Mihail Misusztyin orosz kormányfőt, ahol a felek megerősítették kétoldalú kapcsolataikat és hangsúlyozták, a viszonyt nem befolyásolja semmilyen harmadik fél beavatkozása. A közlemény szerint Oroszország továbbra is támogatja az egy Kína politikáját és ellenzi Tajvan függetlenségének minden formáját. 

Misusztyin kétnapos kínai látogatása alkalmával Hszi Csin-ping elnökkel is egyeztetett.

A két ország szoros kapcsolatai mindkét nép alapvető érdekein alapulnak – jelentette ki a kínai elnök az állami televízió közlése szerint, hangsúlyozva, hogy Pekingnek és Moszkvának el kell mélyítenie az együttműködést a gazdaság, a kereskedelem, az energia, a hálózatok és egyéb kapcsolatok terén.

A már idézett közlemény kitér arra is,  hogy a felek a különböző nemzetközi szervezetekben is szorosan együttműködve lépnek fel, külön kiemelve a BRICS-et, a Sanghaji Együttműködés Szervezetét (SCO), valamint az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködést. A BRICS hamarosan hat taggal bővül, köztük Iránnal, Szaúd-Arábiával és az Egyesült Arab Emírségekkel. 

Borítókép: Li Csiang kínai (j) és Mihail Misusztyin orosz miniszterelnök egy dokumentum aláírásán Pekingben 2023. decemebr 19-én (Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Dmitrij Asztahov)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.