Elemér 2024. február 28.
logo

Putyin: Oroszország az arab világ legfontosabb partnere

Magyar Nemzet
2023.12.06. 14:11 2023.12.06. 15:16
Putyin: Oroszország az arab világ legfontosabb partnere

Az Oroszország és az Egyesült Arab Emírségek közötti kapcsolatok történelmi csúcson vannak – jelentette ki Vlagyimir Putyin. Az orosz elnök szerdán Abu-Dzabiban tárgyal Mohamed bin Zájed al-Nahján sejkkel, az emírségek elnökével, ahol hangsúlyozta a két ország közötti kereskedelem fontosságát. Megjegyezte, Oroszország és az Egyesült Arab Emírségek közötti kereskedelmi forgalom 2022-ben 67 százalékkal nőtt.

– húzta alá Putyin. Az orosz vezető arról is beszélt, hogy Moszkva és Abu-Dzabi aktívan bővíti ipari együttműködését, valamint számos meghatározó olaj- és gázipari beruházásban vesznek részt közösen. Putyin hangsúlyozta az OPEC+ (a világ legnagyobb kőolajkitermelő országait tömörítő szervezet – a szerk.) fontosságát és az azon belüli partnerséget. 

Mohamed bin Zájed al-Nahján történelmi jelentőségünek nevezte a két ország kapcsolatát, hozzátéve, hogy az együttműködésük mindkét fél számára előnyös. 

Mohamed sejk szerint az Oroszországgal való kapcsolatok számos területen fejlődnek mindkét nemzet javára.

Putyin az Abu-Dzabiban folytatott tárgyalások után Rijádba indul, ahol a tervek szerint találkozik Mohammed bin Szalmán Al Szaúddal, Szaúd-Arábia koronahercegével és a Minisztertanács elnökével.

Borítókép: Abdalláh bin Zajid an-Nahajan sejk, az Egyesült Arab Emírségek külügyminisztere (j) Vlagyimir Putyin orosz elnököt fogadja az abu-dzabi nemezetközi repülőtéren 2023. december 6-án (Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat/Andrej Gorgyejev)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.