Súlyos pofon Scholznak: a németek egyáltalán nem elégedettek kormányával

Egy új felmérés szerint a németek a legtöbb miniszterrel elégedetlenek.

2023. 12. 13. 15:33
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kétéves a német „jelzőlámpa-koalíció” – a szocialisták, zöldek és liberálisok szövetsége. Egy friss felmérés szerint a németek a legtöbb miniszterrel elégedetlenek – írja a Focus Online. Az RTL/ntv számára készített felmérés eredményei szerint a többség mintegy tíz minisztert tart alkalmatlannak. 

Ugyanezt a közvélemény-kutatást röviddel a kabinet 2021 decemberi kinevezése után is elvégezték. Wolfgang Schmidt különleges ügyekért felelős miniszter (SPD – Német Szociáldemokrata Párt) és Marco Buschmann igazságügyi miniszter (FDP – Német Szabaddemokrata Párt) kivételével a kabinet minden tagja rosszabb értékelést kapott 2023 végén – néhány esetben jelentősen – mint két éve. Bettina Stark-Watzinger oktatási és kutatási miniszter (FDP), Volker Wissing digitális ügyekért és közlekedésért felelős miniszter (FDP), Klara Geywitz lakásügyi, városfejlesztési és építésügyi miniszter (SPD) és Nancy Faeser belügyminiszter (SPD) bizalmi mérlege különösen negatív – 33 százalékponttal, vagy annál többel romlott.

Az első ízben mért Olaf Scholz pedig egyenesen megbukott a felmérésen: csak minden ötödik német tartja őt alkalmasnak. A kancellár a népszerűségi verseny utolsó helyén áll, két év kormányzás után mindössze 19 százalék tartja alkalmasnak a tisztségére, 73 százalék pedig alkalmatlannak.

Scholz és Faeser mellett Annalena Baerbock külügyminiszter megítélése is jelentősen romlott.

Boris Pistorius (Fotó: Német Védelmi Minisztérium)

A felmérés egyik nagy nyertese Boris Pistorius védelmi miniszter (SPD), aki 2023 elején vette át a tárcát. Rajta kívül még öt miniszter végzett pozitív eredménnyel a felmérésen:

  1. Hubertus Heil munkaügyi és szociális miniszter (SPD, +15 százalékpont);
  2. Cem Özdemir mezőgazdasági és élelmezési miniszter (Zöldek, +13 százalékpont);
  3. Wolfgang Schmidt különleges ügyekért felelős miniszter (SPD, +12 százalékpont);
  4. Marco Buschmann igazságügyi miniszter (FDP, +5 százalékpont);
  5. Karl Lauterbach egészségügyi miniszter (SPD, +2 százalékpont).

    Borítókép: Olaf Scholz német kancellár beszédet mond az ENSZ 28. nemzetközi éghajlatváltozási konferenciájának (COP28) kétnapos csúcstalálkozóján Dubajban 2023. december 2-án (Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.