Szalay-Bobrovniczky Kristóf: Elkötelezettek vagyunk a visegrádi együttműködés iránt

Magyarország támogatja a nyugat-balkáni országok csatlakozását az Európai Unióhoz.

Forrás: MTI2023. 12. 08. 19:08
SZALAY-BOBROVNICZKY Kristóf
Szalay-Bobrovniczky Kristóf bizottsági meghallgatása Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyaroszág elkötelezett a visegrádi országok (V4) együttműködése mellett, és támogatja a nyugat-balkáni országok csatlakozását az Európai Unióhoz – jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter pénteken Prágában.

Tárgyalásaink megmutatták, hogy ha vannak is pillanatnyi véleménykülönbségek közöttünk, a fontos dolgokban egyetértünk

– mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf a Jana Cernochová cseh védelmi miniszterrel közösen megtartott sajtótájékoztatón újságíróknak. Közép-Európa biztonsága elválaszthatatlan a Nyugat-Balkán biztonságától, ezért a magyar CEDC-elnökség programja is nagy hangsúlyt helyez a két országcsoport közötti felső szintű párbeszéd és gyakorlati együttműködés további szélesítésére és a nyugat-balkáni országok európai integrációjának támogatására – fejtette ki.

Az orosz-ukrán katonai konfliktussal kapcsolatban Szalay-Bobrovniczky Kristóf leszögezte: Magyarország álláspontja ebben a kérdésben változatlan. A konfliktus kezdete óta kiáll a béke, a tűzszünet, a tárgyalások mellett, mert úgy véli, hogy a konfliktusnak nincs katonai megoldása. Erre való tekintettel az Európai Uniónak is érdemes lenne újragondolnia Ukrajna-stratégiáját – jegyezte meg.

Megerősítettük a V4-ek együttműködésének megerősítését és folytatását a védelmi politika terén

– ismertette a négy visegrádi védelmi miniszter prágai találkozóján elfogadott nyolcpontos közös nyilatkozatot Jana Cernochová. 

 A dokumentumban a csoport elítélte Oroszország támadását Ukrajna ellen, s elfogadhatatlannak minősítették a palesztin radikális Hamász szervezet terrorista akcióját Izrael ellen.

A cseh, a lengyel, a magyar és a szlovák védelmi miniszter kétnapos találkozóját Jana Cernochová, a cseh védelmi tárca vezetője hívta össze abból az alkalomból, hogy a Visegrádi Négyek elnöki tisztségét jelenleg Csehország tölti be. A V4-hez a találkozó második napján a Közép-Európai Védelmi Együttműködés (CEDC), illetve a Nyugat-Balkán országainak képviselői is csatlakoztak.

Borítókép: Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.