Szijjártó: Magyarország és Csád több stratégiai területre kiterjedő együttműködési programot indít

Magyarország kész hozzájárulni Csád erőfeszítéseihez az Európa szempontjából is rendkívül fontos Száhel-övezeti biztonság garantálása érdekében.

Forrás: MTI2023. 12. 07. 16:19
SZIJJÁRTÓ Péter; HIDEGH Attila; AZBEJ Tristan
Az ENSZ békefenntartási konferenciája Accrában Fotó: KKM!Király Márton
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Átfogó biztonsági, gazdasági, humanitárius és oktatási együttműködési program indítását jelentette be Magyarország és Csád között Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön N'Djamenában.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető a csádi kollégájával, Mahamat Saleh Annadiffal közös sajtóértekezletén arról számolt be, hogy a két ország átfogó, több stratégiai területre kiterjedő együttműködési programot indít, amelynek biztonsági, gazdasági, humanitárius és oktatási pillére lesz.    

Előbbi kapcsán kiemelte, hogy a gazdasági fejlődés és a társadalmi stabilitás alapját a biztonság adja, s ezért Magyarország kész hozzájárulni Csád erőfeszítéseihez az Európa szempontjából is rendkívül fontos Száhel-övezeti biztonság garantálása, a térségbeli terrorellenes fellépés sikerre vitele érdekében.

Hangsúlyozta: hazánk az Országgyűlés jóváhagyásával jövőre akár kétszáz katonát is vezényelhet ebből a célból Csádba.

„Az az önök kormányának és parlamentjének döntésén múlik, hogy ez a katonai együttműködés milyen konkrét formát fog ölteni” − fogalmazott.

„Magyarországon nagyra becsüljük Csád szerepét a száheli stabilitás fenntartásában, nagyra becsüljük azt a küzdelmet, amelyet Csád folytat a terrorszervezetekkel szemben” − tette hozzá.

A miniszter ezt követően a kétoldalú együttműködés további három pillérét érintette. 

A gazdasági terület kapcsán bejelentette, hogy támogatják a magyar vállalatok beruházásait három, a közép-afrikai ország szempontjából fontos szektorban, a biztonságos vízellátás, a mezőgazdaság korszerűsítése, valamint a közigazgatás fejlesztése, digitalizálása terén.

Tudatta, hogy a humanitárius együttműködés keretében Magyarország orvosmissziókat küldött és fog is küldeni Csádba, hogy hozzájáruljon az országban lévő körülbelül egymillió menekült ellátásához, emellett segítenek műveleti szakemberek kiképzésében és élelmiszerbiztonság-fejlesztési programot indítanak.

Végezetül pedig arra is kitért, hogy a jövőben évi huszonöt csádi hallgató tanulhat ösztöndíjjal a magyar egyetemeken, illetve az Agrártudományi Egyetem széles körű agrárképzési programot indít Csádban.

„Láthatják, hogy ez egy széles körű, sok fontos területet felölelő partnerség, együttműködés, amelynek végrehajtására mi a magunk részéről készen állunk”

− összegzett.
Szijjártó Péter kiemelte, hogy Európa biztonsága Afrikában kezdődik, mint az elmúlt évek tapasztalatai is mutatják, amit szavai szerint mindenkinek be kellene látnia.

Afrika fejlődése, békéje, stabilitása Európa, s így Magyarország szempontjából is nagyon fontos érdek

− szögezte le.

Szijjártó Péter közölte, hogy a kormány ezért szoros együttműködésre törekszik a kontinens biztonsága szempontjából meghatározó szerepet játszó és a terrorcsoportokkal szembeszálló afrikai országokkal.

Mi Magyarországról, Európából aggodalommal figyeljük a terrorszervezetek globális térnyerését, azt, hogy világszerte nő a terrorfenyegetettség, és pontosan tudjuk, hogy Afrika, illetve azon belül a Száhel-övezet különösen kitett ennek a veszélynek

− figyelmeztetett.

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (Fotó: MTI/KKM/Király Márton)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.