Terrortámadástól tartanak Hollandiában

Négyes fokozatúra emelte a holland terrorfenyegetettség szintjét a terrorelhárító ügynökség.

Forrás: MTI2023. 12. 13. 11:55
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ötös skálán négyes fokozatúra emelte a hollandiai terrorfenyegetettség szintjét az illetékes holland terrorelhárító ügynökség (NCTV) szerdán, miután úgy ítélte meg, hogy dzsihadista csoportok, illetve magányos elkövetők miatt valós esély van terrortámadásra Hollandiában. Az ügynökség közölte, növekszik a dzsihadista ihletésű terrorfenyegetés Hollandiában.

Mivel dzsihadista csoportok támadásokra készülhetnek Európában, a terrorfenyegetettség olyan mértékben nőtt, amely a fenyegetettségi szint jelentős, négyes fokozatúra emelését indokolta

– fogalmaztak. Az olyan szervezetek, mint az Iszlám Állam vagy az al-Kaida arra használják a gázai háborút, hogy szimpatizánsaikat támadások végrehajtására ösztönözzék Európában. Támadásokra szólítanak fel megtorlásul az iszlám szent könyve, a Korán különböző európai országokban történt megszentségtelenítéséért is – írták.

A Franciaországban, Németországban, Belgiumban és az Egyesült Királyságban október eleje óta elkövetett támadások jól szemléltetik, hogy milyen kockázatokat jelentenek az aktuális események és a terrorszervezetek által inspirált, radikalizálódott személyek – hívta fel a figyelmet a holland terrorelhárító ügynökség.

A holland ügynökség évente kétszer tesz közzé értékelést az ország terrorfenyegetettségi helyzetéről. Olyan fenyegetettségi szintrendszert alkalmaz, amely jelzi a Hollandiában vagy Hollandia ellen irányuló terrortámadás esélyét. 

A fenyegetettségi szint értékelése során figyelembe veszik a radikalizálódás, a szélsőségesség, valamint a Hollandiát és a holland érdekeket külföldön fenyegető nemzeti és nemzetközi terrorfenyegetés általános helyzetét.

Az ügynökség öt fenyegetettségi szintet különböztet meg. Az egyes a minimális szint, amikor nem valószínű terrortámadás elkövetése. A kettes a korlátozott szint, amikor kis esély van egy terrortámadásra. A hármas jelentős szint, amikor elképzelhető egy terrortámadás elkövetése, a négyes szint pedig az, amikor jelentős és valós esély van terrortámadásra Hollandiában. Az ötödik, kritikus szint az, amely konkrét terrortámadás elkövetésére figyelmeztet – tájékoztatott a holland terrorelhárító ügynökség.

 

Borítókép: Rendőrök Hágában 2019. november 29-én, miután késeléses támadás történt a város legforgalmasabb bevásárlóutcájában (Fotó: MTI/EPA/ANP/Sem van der Wal)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.