Többen meghaltak a pusztító karácsonyi viharokban + videó

Kilenc ember meghalt Ausztráliában, miután heves zivatarok sújtották az ország keleti részét a karácsonyi ünnepek alatt. Körülbelül 250 ezer villámcsapást regisztráltak, tízezrek maradtak áram nélkül.

2023. 12. 27. 9:02
null
Cairns, 2023. december 18. Árvízben álló autó az Ausztrália északkeleti részén, Queensland államban fekvõ Cairnsben 2023. december 18-án. A térségben pusztító áradásokból több mint háromszáz embert mentettek ki a mentõcsapatok. MTI/EPA/AAP/Nuno Avendano Fotó: Nuno Avendano
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rendkívüli időjárás Victoria, Új-Dél-Wales és Queensland államokat sújtotta hétfőn és kedden, jégesőt és özönvízszerű esőzéseket hozva. Az erős szél tetőszerkezeteket bontott le és fákat döntött ki a legsúlyosabban érintett területek némelyikén. Több mint 90 ezer háztartás maradt áram nélkül. Körülbelül 250 ezer villámcsapást regisztráltak.

Katarina Carroll, Queensland rendőrfőnöke elmondta, hogy három ember meghalt, miután a viharban Green Island közelében felborult egy jacht 11 emberrel a fedélzetén. Két nőt holtan találtak az állam fővárosától, Brisbane-től mintegy 180 kilométerre északra fekvő Gympie város közelében, ahol az ár elsodorta őket.

Brisbane déli részén egy kilencéves kislányt halt meg, miután eltűnt egy csapadékvíz-elvezető csatornában.

A hatóságok arra figyelmeztettek, hogy a folyók és patakok a gyorsan emelkedő vízszint miatt eláraszthatják a kempingeket, amelyek általában zsúfoltak a karácsonyi és újévi hetekben. Egy, a Victoria állambeli kempingben egy nőt holtan találtak azután, hogy az ár visszahúzódott. 

Két emberre fák dőltek, halálukat okozva. Az ausztrál meteorológiai szolgálat további esőzéseket jelzett előre, bár a heves időjárás várhatóan enyhülni fog. 

Miközben Ausztrália keleten az esőzésekkel küzd, nyugaton több régióban tüzek pusztítanak.

Borítókép: Árvízben álló autó az Ausztrália északkeleti részén, Queensland államban fekvő Cairnsben (Fotó: MTI/EPA/AAP/Nuno Avendano)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.