Igazságszolgáltatás ukrán módra: meggyilkoltak egy disszidált politikust

A férfi tavaly hagyta el Ukrajnát, majd három hónappal később politikai menedékjogot és orosz állampolgárságot kért.

2023. 12. 06. 20:02
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Moszkva mellett, egy Szuponyevo nevű faluban megtalálták Ilja Kiva, egy Kreml-barát ukrán politikus holttestét. A politikust a Rosszija 1 televízió tudósítása szerint arccal a hóban találták meg, a fején lőtt sebbel, ezt a Ria Novosztyi orosz hírügynökség is megerősítette.

Az AFP hírügynökségnek az ukrán védelmi tárca egyik forrása azt mondta, hogy az Ukrajnai Biztonsági Szolgálat szervezte meg Ilja Kiva volt ukrán törvényhozó meggyilkolását, akit kirúgtak az ukrán parlamentből. 

Kivát, aki támogatta az Ukrajna ellen megindított orosz hadműveletet és bírálta az ukrán vezetést, márciusban fosztották meg mandátumától. Novemberben egy lvivi bíróság távollétében 14 év börtönbüntetésre ítélte és vagyonelkobzásra, miután több vádpontban, köztük hazaárulásban és az Ukrajna területi épsége elleni támadásban is bűnösnek találta.

Kiva tavaly január végén hagyta el Ukrajnát, majd három hónappal később politikai menedékjogot és orosz állampolgárságot kért Vlagyimir Putyin orosz elnöktől. A volt politikus korábban arról is beszélt, hogy Ukrajnát a Nyugat rabszolgasorba taszította és térdre kényszerítette, elnyelte a nácizmus, és nincs jövője. Egy másik alkalommal pedig arra szólította fel az embereket, hogy döntsék meg a Zelenszkij-rezsimet. Azt mondta:

fegyvert kell fognunk és Kijev ellen kell vonulnunk. Csak így menthetjük meg a gyermekeink jövőjét, amit ma tönkretesz a drogfüggő, bohóc, fattyú Zelenszkij

Ukrajna állítása szerint az orosz–ukrán háború kirobbanása óta több háborúpárti személyt és Moszkva-barátot likvidáltak. Egyes jelentések szerint már tíznél is több embert öltek meg Kijev utasítására.

Az ukrán katonai hírszerzés szóvivője, Andrij Juszov az országos televízióban azt mondta:

ilyen sorsra fognak jutni Ukrajna más árulói, valamint a Putyin-rezsim csatlósai is.

Juszov mindenféle trágár megjegyzésekkel illette a meggyilkolt volt törvényhozót, és kijelentette, hogy a megölése csupán igazságszolgáltatás. Kijev az utóbbi időben már nyíltan azzal fenyegetőzik, hogy további kollaboránsok és árulók levadászására készül. Az ukrajnai háborúban nem ritkák a merényletek, valamint az ellenségek vagy vélt árulók megölésére tett kísérletek – írja a CBS amerikai televíziós hálózat hírportálja.

Borítókép: Ilja Kiva volt ukrán parlamenti képviselő (Forrás: X/Ukraine Elects)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.