A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMagyarország
09:00Sportlövészet10m légpuska
HUNMagyarország
11:00KézilabdaMagyarország-Egyiptom
HUNEszter Muhari
11:15VívásJunyao Tang-Eszter Muhari
HUNMagyarország
12:20ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNMagyarország
12:26ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNSzatmári András
13:20VívásBolade Apithy-Andras Szatmari
HUNSzilágyi Áron
13:45VívásFares Arfa-Aron Szilagyi
HUNGémesi Csanád
13:45VívásCsanad Gemesi-Eli Dershwitz
NyílNyíl

Ukrajna pénzelésének leállítását követelik az amerikai republikánusok

Egyre több amerikai nem ért egyet Ukrajna támogatásával, mondván, Joe Biden csak kidobja az adófizetők pénzét.

2023. 12. 05. 16:01
TRUMP, Donald
Des Moines, 2023. augusztus 13. Des Moines, 2023. augusztus 13. A Republikánus Párt elnökjelöltségére pályázó Donald Trump volt amerikai elnök kampányrendezvényén az Iowa állambeli Des Moinesben 2023. augusztus 13-án. Az amerikai elnökválasztást 2024 õszén tartják. MTI/EPA/Alex Wroblewski Fotó: Alex Wroblewski
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy port vert fel egykoron Donald Trump, a jövő évi republikánus elnökjelöltségért ringbe szálló amerikai exelnök, amikor kijelentette: egy nap alatt lezárná az orosz–ukrán háborút. „Nagyon jól ismerem Zelenszkijt, nagyon jól, még jobban ismerem Putyint. Jó, nagyon jó kapcsolatom volt mindkettejükkel. Azt mondanám Zelenszkijnek: Elég volt. Alkut kell kötnöd. Azt mondanám Putyinnak: Ha nem kötsz alkut, rengeteg mindent adunk nekik. Többet fogunk adni nekik, mint amijük valaha volt, ha kell.

Egy nap, egy nap alatt összehoznám az alkut

 – idézte Trumpot a Mandiner.

Az amerikai exelnök nem a levegőbe beszélt, hiszen az ukránok katonai támogatása az Egyesült Államokban alig 55 százalék, a republikánusok között pedig csak 35 százalék.

Erről beszélt nyáron Tucker Carlson sztárújságíró is, aki szerint a Biden-kormány bűne, hogy eddig elhúzódott a háború és hiába erőltethették volna a békét, mégsem tették.

Nem véletlen, hogy a képviselőházban bukott el Joe Biden Ukrajnával kapcsolatos összes segélycsomagja, hiszen ott az alsóházi képviselők vannak, akiknek kétévente kell megküzdeniük az újraválasztásért. A republikánusok megváltak még Kevin McCarthy kaliforniai képviselőjüktől is, akiről úgy vélték, hogy lepaktált Bidenékkel az ukrán ügyekben. A most már egykori házelnök azóta sokkal visszafogottabban támogatná Ukrajnát.

A republikánus párt háborúpárti szárnya létrehozott Republikánusok Ukrajnáért (Republicans for Ukraine) néven egy aktivistacsoportot, amely Ukrajna nagyobb támogatásáért lobbizik a párton belül. Az összes republikánus képviselőt „leosztályozták” Ukrajnához való hozzáállása szerint. Ez alapján pedig a jelenlegi 221 képviselőből 91 bukásra áll, kilencen kettest kaptak, és csak 19 kapott hármast. Ha ezt nézzük, akkor kimondható, hogy 

az amerikai republikánus képviselők többsége nem Ukrajna-párti.

A republikánus képviselőket több csoportra lehet osztani, mert vannak, akik Ukrajnát amerikai támogatásra érdemtelen, korrupt vagy nem szövetségesi módon viselkedő államnak tartják. Vannak, akik – Orbán Viktorhoz hasonlóan – a tételes elszámolást hiányolják az Ukrajnának küldött pénzekről. Vannak, akik szerint addig nem szabad Ukrajnára amerikai erőforrásokat fordítani, amíg az USA képtelen megvédeni az illegális bevándorlóktól a saját déli határát, és orvosolni az ország szociális problémáit. És olyanok is 

vannak, akik egyszerűen csak nem látják, mi Bidenék stratégiája az ukrajnai háború lezárására, végtelen háborúra pedig nem kívánnak pénzt pazarolni.

A képviselők között sokan sokfélét mondanak, hogy miért nem támogatják azt, hogy ennyi pénzt küldjön az országuk Ukrajnának.

Az egyik arizonai képviselő, Andy Biggs még májusban leszögezte: „Ukrajna nem az 51. államunk”. Szeptemberben pedig hozzátette, hogy „Republikánusok és demokraták is elismerték, hogy Ukrajna Oroszország támadása előtt a világ egyik legkorruptabb országa volt. Sosem kapunk elszámolást arról a pénzről, amit nekik küldtünk. Miért dobja ki a Biden-kormány az adófizetői pénzeinket?” Hasonlóan az elszámolás hiányát vetette fel fel Dan Bishop Észak-Karolinából is.

Egy másik arizonai, Elijah Crane még júniusban azt javasolta, 

a béketárgyalásokat elhozó követek jelentik azt a fajta segítséget, amit küldenünk kellene Ukrajnába.

Szeptemberben pedig kritizálta a háborúpárti demokrata szenátorokat: „A szenátus vezetői eszkalálni szándékoznak egy olyan világháborút, melynek kezelésekor már nem is fognak élni”.

Ukrajna támogatásának egyik legkeményebb kritikusa az az arizonai Paul Gosar, aki idén a budapesti CPAC Hungaryn is felszólalt. „Ukrajna nem a barátunk, Oroszország pedig nem az ellenségünk” – mondta februárban Gosar, aki szerint „a kongresszusnak nem kellene több pénzt pazarolnia Ukrajnára, és Amerika szükségleteire kellene koncentrálnia”.

A coloradói Lauren Boebert Volodimir Zelenszkij őszi amerikai látogatásakor arra volt kíváncsi: „Azért jött Zelenszkij, hogy begyűjtsön még egy csekket?”

Marjorie Taylor Greene georgiai képviselőnél nagyon kevesen ütnek meg keményebb hangot a kongresszusban Ukrajnával kapcsolatban. Ő márciusban még nácizott is. „Sokkoló a számomra, hogy a kongresszus ilyen könnyen hajlandó 14 milliárdnyi katonai felszerelést csatornázni Ukrajnába újra és újra, és felvetődik a kérdés: ez a pénz és ez az amerikai hadieszköz nem kerül Ukrajnában nácik kezébe?”

Borítókép: Donald Trump volt amerikai elnök (Fotó: MTI/EPA/Alex Wroblewski)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.