A palesztin civilek megkímélését kérte Netanjahutól az amerikai külügyminiszter

A palesztin civilek megkímélését kérte a Hamász elleni gázai háborúban Antony Blinken amerikai külügyminiszter kedden Tel-Avivban, aki hangsúlyozta, hogy a polgári személyek, különösen a gyerekek túlságosan nagy árat fizetnek.

Forrás: MTI2024. 01. 10. 6:39
NETANJAHU, Benjámin; BLINKEN, Antony
Tel-Aviv, 2024. január 9. Az izraeli kormány sajtóirodája által közreadott felvételen Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök (j) és Antony Blinken amerikai külügyminiszter megbeszélést folytat a tel-avivi Kirja katonai támaszponton 2024. január 9-én. Blinken az izraelipalesztin fegyveres konfliktus október 7-i kitörése óta negyedik alkalommal látogatott a közel-keleti térségbe. MTI/EPA/Izraeli kormány sajtóirodája Fotó: Izraeli kormány sajtóirodája
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Antony Blinken ismételten kijelentette Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnöknek, hogy az Egyesült Államok támogatja Izrael jogát, hogy megakadályozza az október 7-i támadások megismétlődését, ugyanakkor hangsúlyozta annak fontosságát, hogy elkerüljék a polgári személyek elleni további támadásokat Gázában − tájékoztatott az amerikai külügyminisztérium.

Később az amerikai külügyminiszter a sajtótájékoztatóján megjegyezte, hogy a palesztin területnek több élelmiszerre, vízre és gyógyszerre van szüksége.

Izraelnek kemény döntéseket kell meghoznia, ha rendezni kívánja a kapcsolatait a legtöbb szomszédjával, és támogatnia kellene azokat a palesztin vezetőket, akik az izraeliek mellett kívánnak békében élni − szögezte le az amerikai külügyminiszter.

Izraelnek fel kell hagyni az olyan lépésekkel, amelyek csökkentik a palesztinok képességét, hogy saját magukat kormányozzák

− tette hozzá Blinken, bírálva a szélsőséges izraeli telepesek által Ciszjordániában elkövetett erőszak büntetlenségét, a telepek bővítését, a házrombolásokat és kitelepítéseket.

Az amerikai külügyminiszter szerint egy újjáélesztett Palesztin Hatóságnak kellene Gázát irányítania, miután Izrael elérte a célját, a Hamász felszámolását.

Blinken a tel-avivi látogatását megelőzően Izrael arab szomszédjainál járt, hogy a Gázai övezet jövőbeli kormányzásáról és a közel-keleti integrációról tárgyaljon.

Az Izrael és a Hamász iszlamista palesztin szervezet között azután kezdődött a háború, hogy a Hamász fegyveresei október 7-én a Gázai övezetből izraeli területen támadást hajtottak végre, mintegy 1140 embert megöltek, és több mint 240 túszt hurcoltak magukkal a palesztin területre.

Megtorlásul Izrael előbb légitámadásokat, majd szárazföldi offenzívát indított a Gázai övezet ellen. Ez utóbbi október 27-i kezdete óta száznyolcvanöt izraeli katona halt meg keddi adatok szerint.

Az izraeli légicsapásokban 23 210 ember halt meg a Gázai övezetben − közölte kedden a gázai egészségügyi minisztérium.

 

Borítókép: Az izraeli kormány sajtóirodája által közreadott felvételen Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök és Antony Blinken amerikai külügyminiszter megbeszélést folytat a tel-avivi Kirja katonai támaszponton 2024. január 9-én (Fotó: MTI/EPA/Izraeli kormány sajtóirodája)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.