A római zsidó közösség az emlékezet napjára meghirdetett palesztinbarát tüntetés elhalasztását kérte

Mindenki számára vereség lenne, ha palesztinbarát tüntetést tartanának a január 27-i nemzetközi holokauszt-emléknapon − hangoztatta Victor Fadlun, a római zsidó közösség elnöke szerda este.

Forrás: MTI2024. 01. 25. 6:06
null
Róma, 2023. december 5. A római zsidó közösség által szervezett antiszemitizmus elleni tüntetés egyik résztvevõje transzparenssel a kezében az olasz fõvárosban 2023. december 5-én. MTI/EPA-ANSA/Riccardo Antimiani Fotó: Riccardo Antimiani
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Victor Fadlun felszólította az országos és városi hatósági szerveket, hogy „állítsák le ezt a szégyent”. Érthetetlennek nevezte, hogy a Rómában szombatra meghirdetett palesztinbarát tüntetés engedélyt kapott.

Palesztinokat támogató tüntetés Londonban 2024. január 13-án (Fotó: MTI/EPA/Tolga Akmen)

A megmozdulást az úgynevezett palesztin diákok mozgalma hirdette meg szombat délutánra: a tervezett menet a belvárosból a lateráni Szent János-bazilika előtti térig kíván vonulni.

Felelősséget és józan észt szorgalmazunk. Az egyetlen lehetséges döntés az, hogy az intézmények nemet mondanak az emlékezet napjára meghirdetett antiszemita menetre

− hangoztatta Victor Fadlun.

Hozzátette, hasonló kezdeményezések gyakran torkolltak gyűlölettel teli találkozókba, melyeken a zsidók meggyilkolását hirdették, izraeli zászlókat égettek el, valamint rendőrökre támadtak.

Megjegyezte, hogy a tüntetés engedélyezése nem vette figyelembe a közrendre és a közbiztonságra vonatkozó esetleges következményeket.

A római belügyminisztérium minél gyorsabb választ ígért a római zsidó közösség vezetőjének felhívására.

Olaszországban a Hamász palesztin terrorista szervezet október 7-i támadása óta majdnem minden szombaton és vasárnap palesztinbarát tüntetéseket tartanak. A legutóbbi január 20-án vonult végig Vicenza városában: a tüntetők és a rendőrök összecsapásaiban a hatóságok tíz embere sérült meg.

Borítókép: A római zsidó közösség által szervezett antiszemitizmus elleni tüntetés egyik résztvevője transzparenssel a kezében az olasz fővárosban 2023. december 5-én (Fotó: MTI/EPA-ANSA/Riccardo Antimiani)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.