Auschwitzra emlékeznek ma: 79 éve szabadították fel a haláltábort

Csaknem másfél évtizedes előkészítés és tárgyalás után megállapodás született, hogy a volt Jugoszlávia tagköztársaságai közösen újítják fel az auschwitzi tábor 17-es blokkját.

Forrás: The Independent, N12024. 01. 27. 8:19
null
Varsó, 2024. január 26. Lengyel katona koszorúz a holokauszt nemzetközi emléknapjának alkalmából a gettó hõseinek varsói emlékmûvénél rendezett ünnepségen 2024. január 26-án. MTI/AP/Czarek Sokolowski Fotó: MTI/AP/Czarek Sokolowski
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Január 27-e a holokauszt nemzetközi emléknapja. Ezen a napon a náci haláltábor túlélőinek egy csoportja Auschwitz felszabadításának 79. évfordulójára emlékezik. A dél-lengyelországi auschwitz-birkenaui táborban egy szerény szertartásra kerül sor – írja a The Independent brit lap.

 

A náci Németország által Európa-szerte felállított különböző táborokból származó mintegy húsz túlélő koszorúz az auschwitzi halálfalnál, és imát mondanak a birkenaui emlékműnél, ezzel a mintegy 1,1 millió tábori – többségében zsidó – áldozat előtt tisztelegnek. Összességében hatmillió európai zsidót öltek meg a nácik a holokauszt során. A gondosan megőrzött emlékhely és múzeum Oswiecim városának közelében található. 

A gettó hőseinek varsói emlékművénél rendezett ünnepségen gyűltek össze az emberek (Fotó: MTI/EPA/PAP/Tomasz Gzell

A holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából a túlélőket Malgorzata Kidawa-Blonska, a lengyel szenátus elnöke, Bartlomiej Sienkiewicz kulturális miniszter és Yacov Livne izraeli nagykövet kíséri el. Egyébként  imádsággal egybekötött megemlékezést tartottak pénteken Varsóban is a gettó hőseinek emlékművénél. Azok előtt tisztelegtek, akik 1943-ban estek el a nácikkal vívott harcban.

 

A hét elején a volt Jugoszlávia tagköztársaságai megállapodást írtak alá Párizsban, hogy közösen újítják fel az auschwitzi tábor 17-es blokkját, és állandó kiállítást állítanak fel a területükről kitoloncolt és az országba hurcolt mintegy húszezer ember emlékére. A projektben Bosznia-Hercegovina, Horvátország, Montenegró, Észak-Macedónia, Szerbia és Szlovénia vesz részt. A megállapodásra 14 évi tárgyalás után került sor.

A nácik 1939 és 1945 között szállták meg Lengyelországot. Eleinte a régi osztrák katonai laktanyákat használták Auschwitzban a lengyel ellenállók koncentrációs és haláltáboraként. 1942-ben fából készült barakkokat, gázkamrákat és krematóriumokat építettek az európai zsidók, romák és más nemzetiségűek, valamint az orosz hadifoglyok kiirtására.

A szovjet Vörös Hadsereg csapatai 1945. január 27-én szabadították fel Auschwitz-Birkenaut, s az ott lévő foglyokat. 

Borítókép: Lengyel katona koszorúz a holokauszt nemzetközi emléknapjának alkalmából a gettó hőseinek varsói emlékművénél rendezett ünnepségen 2024. január 26-án (Fotó: MTI/AP/Czarek Sokolowski)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.