Az amerikai–kínai konfliktus megelőzéséről is tárgyalt az amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó és a kínai külügyminiszter

Az Egyesült Államok és Kína közötti kapcsolatokról, és a nézeteltérésekről is tárgyalt Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója és Wang Yi kínai külügyminiszter, a Kínai Kommunista Párt központi külügyi bizottságának igazgatója szombaton Bangkokban.

Forrás: MTI2024. 01. 27. 21:31
SULLIVAN, Jake
Camp David, 2023. augusztus 18. Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó sajtótájékoztatót tart az amerikai-japán-dél-koreai csúcstalálkozó helyszínén, a Maryland állambeli Camp Davidben lévõ amerikai elnöki rezidencián 2023. augusztus 18-án. A három ország vezetõi elõször tartanak önállóan háromoldalú csúcstalálkozót, korábban csak nemzetközi tanácskozások alkalmával tárgyaltak egymással. MTI/EPA/YNA/Yonhap Fotó: Yonhap
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fehér Ház a találkozóról kiadott közleménye szerint a megbeszélés része annak az erőfeszítésnek, hogy nyitva tartsák az amerikai–kínai kommunikáció csatornáit és felelősségteljesen közelítsenek a két nagyhatalom közötti versenyhez. A nemzetbiztonsági tanácsadó és a külügyminiszter megbeszélése gyakorlati folytatása volt a két ország elnöke, Joe Biden és Hszi Csin-ping tavaly novemberi csúcstalálkozójának.

Jake Sullivan a találkozón azt hangoztatta, hogy 

habár az Egyesült Államok és Kína versenytársak, de a két országnak meg kell előznie azt, hogy a verseny konfliktussá vagy konfrontációvá alakuljon át. 

A tárgyalópartnerek megállapították, hogy előrelépés történt az amerikai–kínai közvetlen katonai párbeszéd újraindulásában, és megvitatták a mesterséges intelligenciáról szóló amerikai–kínai párbeszéd felé vezető lépéseket.

A tárgyaláson a többi között szóba került az ukrajnai háború, a Közel-Kelet, Észak-Korea, valamint a Dél-kínai-tengeren kialakult feszültség – olvasható az amerikai közleményben, amely szerint Jake Sullivan kiemelte a béke és stabilitás fenntartásának fontosságát a Tajvani-szorosban.

Az Egyesült Államokban komoly politikai vita zajlik a Kínával fenntartott kapcsolatokról, a republikánusok határozottabb fellépést követelnek Joe Biden adminisztrációjától Kína nemzetközi és az Egyesült Államokra vonatkozó törekvéseivel szemben.

Borítókép: Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó sajtótájékoztatót tart (Fotó: MTI/EPA/YNA/Yonhap)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.