Az amerikaiak után Irán is hadihajót küldött a Vörös-tengerre

A húszik közölték, ha jemeni célpontokat támadnak az amerikaiak, válaszcsapásokkal kell számolniuk.

2024. 01. 02. 7:47
null
Iszmáilija, 2023. december 22. A cseppfolyósított földgázt szállító ADAM teherhajó halad a Szuezi-csatornában az egyiptomi Iszmáilijánál 2023. december 22-én. Az amerikai védelmi minisztérium négy napja jelentette be, hogy a Vörös-tenger hajózási szabadságát célzó Prosperity Guardian (Jólét Õrzõje) fedõnevû mûvelet részeként Nagy-Britannia, Bahrein, Kanada, Franciaország, Olaszország, Hollandia, Norvégia, a Seychelle-szigetek, Spanyolország és Dánia az Egyesült Államokkal együtt közös járõrözés bevezetését tervezi a Vörös-tenger déli részén és a szomszédos Ádeni-öbölben. A nemzetközi kezdeményezés célja, hogy véget vessen a jemeni húszi lázadók támadásainak a térségen áthaladó hajók ellen. MTI/EPA/Mohamed Hoszam Fotó: Mohamed Hoszam
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre súlyosabb a helyzet a Vörös-tengeren, ahol a Hamász palesztin terrorszervezet és Izrael között még októberben kirobbant háborút követően a jemeni húszik kezdték támadni a térségben áthaladó főként teherszállító hajókat.

A Tasnim iráni hírügynökség arról számolt be, az iráni haditengerészet egy Alborz típusú rombolót küldött a Vörös-tengerre.

A cikk egyúttal kiemelte, az iráni haditengerészet három óceáni parancsnokságot állított fel, melyek az Indiai-, a Csendes- és az Atlanti-óceánon végzett küldetéseket felügyelik. A Vörös-tengeren 2009 óta állomásoznak iráni hadihajók a hajózási útvonalak biztosítása és a kalózok visszaszorítása érdekében.

Noha a híradások nem részletezik a teheráni célokat, a nemzetközi portálok kiemelték, a lépésre azután került sor, hogy a nyugati országok is fokozottabb jelenlétet helyeztek kilátásba. 

Hétfőn a brit védelmi miniszter figyelmeztetett: London „közvetlen lépésektől” sem riad vissza, ha jemeni húszik ismét támadják a hajókat.

Tervek szerint London és Washington közösen lépnének fel a vörös-tengeri helyzet normalizálása érdekében. Azt sem tartják kizártnak, hogy jemeni szárazföldi célpontok ellen indítanának támadásokat. Amennyiben erre sor kerül, minden bizonnyal egy újabb háborúhoz vezetne – erre utalnak legalábbis Abdulmalik al-Húszi húszi vezető szavai, aki közölte, célba veszik a Vörös-tengeren állomásozó amerikai hadihajókat, ha országuk ellen támadást intéznek.

Az elmúlt hónapokban legalább húsz alkalommal támadták a húszik a tengeren áthaladó hajókat, több szállítmányozási cég fel is függesztette az útvonal használatát. Az összecsapások mértéke azonban egyre inkább fokozódik: a The Guardian brit napilap cikkében emlékeztetett, vasárnap az Egyesült Államok közlése szerint három húszi hajót sikerült elsüllyeszteni, mely során tíz lázadó életét vesztette.

A Teherán által támogatott húszik azonban azt közölték, addig fognak folytatódni a támadások, amíg Izrael be nem engedi a Gázai övezetbe a humanitárius segélyeket.

A Vörös-tenger fontos útvonala a világkereskedelemnek, statisztikai adatok szerint a szállítmányozás 12 százalékát bonyolítják le azon.

Borítókép: A cseppfolyósított földgázt szállító ADAM teherhajó halad a Szuezi-csatornában az egyiptomi Iszmáilijánál 2023. december 22-én (Fotó: MTI/EPA/Mohamed Hoszam)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.