Lemondott a Harvard botrányt botrányra halmozó rektora

Nem ítélte el az antiszemitizmust, és plagizált is.

2024. 01. 03. 7:20
null
US-ISRAEL-PALESTINIAN-CONFLICT-PROTEST Fotó: JOSEPH PREZIOSO
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, az elmúlt hetekben komoly botrányok övezték a Harvard Egyetemet, miután egy diákok által írt levél terjedt az iskolában, ami Izraelt tette felelőssé a kialakult háborúért. Az egyetem rektora, Claudine Gay teret adott az Izrael-ellenes tüntetéseknek, és később sem volt hajlandó elítélni az antiszemitizmust, de arra is fény derült, hogy plagizált a doktorijában, ám sokáig nem volt hajlandó lemondani. 

Claudine Gaynek és a sokszínűség, a méltányosság és a befogadás egész bürokráciájának mennie kell, ha a Harvard vissza akarja nyerni a nagy kutatóegyetem státusát – figyelmeztetett Alan Dershowitz, az egyetem legendás professzora. A jogász szerint tragikus módon a világ egyik legnevesebb felsőoktatási intézménye lassanként nevetség tárgyává válik, mert Claudine Gay, a Harvard jelenlegi elnöke a rossz ember a rossz időben és a rossz helyen.

Volt idő, amikor a Harvard a tanulás helye volt. Ma a propaganda és a gyűlölet helye

− mondta Dershowitz egy rádióműsorban.

A világ egyik leghíresebb egyetemének vezetője végül kedden jelentette be: hosszas tanakodás után lemond tisztségéről. Gay szavai szerint ezt nehéz szívvel teszi, mert mélységesen szereti a Harvardot.

Az egyetem érdeke, hogy lemondjak

– közölte a CNN szerint Gay, aki azonban nem részletezte, hogy hivatalosan mikor valósítja meg a most belebegtetett döntését. 

A rektor elmondta, elkötelezett a gyűlölettel való szembenézés és a tudományos szigor fenntartása mellett, azonban nyomasztónak tartja, hogy ezt kétségbe vonták a közelmúltban. „Ez a két alapvető érték határozza meg, hogy ki vagyok” – fűzte hozzá.

 

Borítókép: Palesztina támogatói gyűlnek össze a Harvard Egyetemen (Fotó: AFP/Joseph Prezioso)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.