Letartóztattak egy egyetemi professzort mint feltételezett orosz kémet

A gyanú szerint a férfi már évek óta az orosz hírszerzés fizetési listáján szerepelt.

Forrás: MTI2024. 01. 16. 19:02
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Észtországban letartóztattak egy egyetemi professzort mint feltételezett orosz kémet. Bár a letartóztatást csak most tették közzé, az orosz állampolgárságú Vjacseszlav Morozov már csaknem két hete van a rácsok mögött.

 

Az észt hatóságok közlése szerint az 53 éves Morozov, aki 2010 óta volt professzor a balti ország legrangosabb és legrégibb felsőoktatási intézményében, a Tartui Egyetem nemzetközi politikaelmélet tanszékén, már évek óta az orosz hírszerzés fizetési listáján szerepelt.

Margo Palloson, az észt hírszerzés vezetője szerint az orosz  titkosszolgálatok továbbra is élénken érdeklődnek a balti ország iránt. Mint mondta, a mostani esetet megelőzően már húsz orosz kémet lepleztek le, ami az orosz hírszerzési szolgálatok azon törekvését mutatja, hogy behatoljanak Észtországban az élet különböző területeire. A NATO- és EU-tagállam Észtország az ukrajnai orosz háború kitörése óta a kijevi vezetés egyik legfőbb támogatójának számít.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.