Vlagyimir Putyin: Hamarosan megkérdőjeleződik az ukrán államiság

Az elnök emlékeztetett arra, hogy az ukrán fél elutasította a tárgyalásokat, noha Moszkva és Kijev már megállapodott.

2024. 01. 16. 18:34
PUTYIN, Vlagyimir
Anadir, 2024. január 10. Vlagyimir Putyin orosz elnök helybeliekkel találkozik egy lakossági fórumon a csukcsföldi fõvárosban, Anadirban 2024. január 10-én. Putyin elsõ alkalommal érkezett munkalátogatásra az oroszországi Távol-Keleten fekvõ Csukcsföldre. Az elnök 2023-ban az Oroszországi Föderáció húsznál több államalakulatát kereste fel. MTI/EPA/Szputnyik/Kreml pool/Pavel Bednyjakov Fotó: Pavel Bednyjakov
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ukrán fegyveres erők ellentámadása kudarcot vallott az orosz–ukrán háborúban, és ha ez így folytatódik tovább, akkor Ukrajna államisága hamarosan megkérdőjeleződik – jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök kedden Moszkvában orosz városvezetők előtt. 

Ha az ukrán fél nem vetette volna el a béketárgyalásokat, amivel ismételten bebizonyította függőségét, már vége lenne mindennek. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök békejavaslata lehetetlen követelményeket támaszt a tárgyalásoknak

– mondta, és elképzelhetetlennek nevezte az orosz nép legyőzését. 

Az elnök emlékeztetett arra, hogy az ukrán fél elutasította a tárgyalásokat, noha Moszkva és Kijev már megállapodott. 

Egy nappal később az összes megállapodást a szemétbe dobták

– fogalmazott, majd felidézte, hogy az ukránok most már nyíltan beismerik, hogy már épp készültek elfogadni a béketervet, amikor megérkezett Boris Johnson akkori brit miniszterelnök, és rábeszélte őket, hogy ne hajtsák végre ezeket a terveket. 

Azt mondják az ukránok, hogy ha elfogadták volna, akkor már régen, másfél évvel ezelőtt vége lett volna mindennek

– mutatott rá Vlagyimir Putyin elnök.

Putyin hangsúlyozta, hogy Oroszország mindig is megvédte az érdekeit, és most is ezt fogja tenni az orosz–ukrán háborúban. Ugyanakkor – folytatta – a Szovjetunió összeomlása után a nacionalista eszmék erősebbnek bizonyultak a szomszédos köztársaságban.

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök (Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Kreml pool/Pavel Bednyjakov)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.