Magyarország támogatja a Nyugat-Balkán uniós integrációját

Az EU a Nyugat-Balkán nélkül olyan, mint a leves só nélkül. Meg lehet enni, de mindenki érzi, valami hiányzik belőle – erről beszélt Novák Katalin köztársasági elnök Bosznia-Hercegovinában. Az államfő a családpolitikáról, a gazdasági- és kulturális együttműködésekről is tárgyalt az Államelnökséggel, de találkozott Borjana Kristóval, Bosznia-Hercegovina minisztertanácsának elnökével is a szarajevói parlamentben.

2024. 01. 30. 13:56
null
Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország elkötelezett támogatója a Nyugat-Balkán, így Bosznia-Hercegovina európai integrációjának – jelentette ki Novák Katalin köztársasági elnök Szarajevóban, ahol a bosznia-hercegovinai Államelnökség tagjaival találkozott. 

Az EU a Nyugat-Balkán nélkül olyan, mint a leves só nélkül. Meg lehet enni, de mindenki érzi, valami hiányzik belőle

– fogalmazott az államfő, közölte a Sándor-palota. 

Novák Katalin hozzátette, hogy az EU-t bővítési fáradtság jellemezte, de a Nyugat-Balkán országainak is ki kell használniuk az Ukrajna, Moldova, Georgia csatlakozási tárgyalásainak megkezdésével induló bővítési dinamikát.

Az államfő felidézte, hogy Magyarországnak az Európai Unió soros elnökeként legutóbb is sikerült előrelépést elérnie a térség uniós integrációja terén, az év második felében esedékes magyar EU-elnökségnek is ez az egyik prioritása. 

A Nyugat-Balkán integrációja Magyarország, Bosznia-Hercegovina és egész Európa érdeke

– jelentette ki Novák Katalin. Az Államelnökség tagjai megköszönték Magyarország támogatását.

A köztársasági elnök kiemelte és méltatta a magyar katonák szerepét az EU bosznia-hercegovinai missziójának munkájában. A magyar szerepvállalás fontosságát jelzi az is, hogy magyar tábornok veszi át a misszió vezetését.

A megbeszéléseken részt vett Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter is, aki kiemelte, hogy Sticz László vezérőrnagy személyében a magyar tábornoki kar egyik legfelkészültebb tagja veszi át a misszió vezetését.

A boszniai vezetők hangsúlyozták, hogy nagyra értékelik a magyar katonák szerepvállalását. 

Kiemelték azt is, hogy 

Érdeklődve figyelik a magyar kormány családbarát intézkedéseket. Bosznia-Hercegovina komoly demográfiai problémákkal küzd, és példaértékűnek tartják a magyar intézkedéseket. 

Boszniában már néhány magyar intézkedést átültettek. Novák Katalin ezzel kapcsolatban elmondta: egy országnak nincs jövője, ha nem születnek gyerekek. Magyarország örömmel osztja meg tapasztalatait a családok támogatása terén. 

A megbeszéléseken szó esett a két ország gazdasági kapcsolatainak erősítéséről, ennek kapcsán kiemelték, hogy a magyar befektetőknek van keresnivalójuk Bosznia-Hercegovinában. De kitértek arra is, hogy fontos a kulturális kapcsolatok erősítése. 

Novák Katalin arra biztatta az ország vezetőit, hogy a Stipendium Hungaricum lehetőségeit kihasználva minél több kiválóság jöjjön Magyarországra tanulni, hogy aztán Bosznia-Hercegovinába hazatérve erősítsék a két ország kapcsolatait. A találkozón részt vett Jakab István, az Országgyűlés alelnöke is.

Borítókép: Novák Katalin Bosznia-Hercegovinában (Fotó: Mirkó István)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.