Még a brit királyi család is megremeg az Epstein-botrányban

András yorki herceg épphogy kezdett visszatalálni a királyi család életébe, máris főhet a feje.

Forrás: V4NA Hírügynökség2024. 01. 09. 8:34
András yorki herceg
Szöul, 2019. május 15. András yorki herceg, II. Erzsébet brit királynõ és Fülöp edinburgh-i herceg harmadik gyermeke beszédet mond a Csoszon-kori építészetet és hagyományokat õrzõ Hahö faluban, az Észak-Kjongszang tartományban lévõ Andong városa közelében 2019. május 15-én. A falut 2010-ben az UNESCO a világörökség részévé nyilvánította. MTI/EPA/Yonhap Fotó: Yonhap
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alig néhány héttel ezelőtt András yorki herceg karácsony napján testvérével, III. Károly királlyal és a királyi család többi tagjával együtt sétált a templomba, ezzel is jelezve a fokozatos visszatérést az uralkodói család életébe. Az idill azonban nem tartott sokáig, nem sokkal később ugyanis bombaként robbant a botrány, amikor olyan bírósági dokumentumok szivárogtak ki, amelyek a néhai szexuális ragadozó, Jeffrey Epstein botrányának friss vallomásait tartalmazták, írja a V4NA. Ezekben a dokumentumokban pedig ismét megnevezték Andrást. Igaz, jogilag ez még egyáltalán nem jelent semmit, de ismerve, hogy korábban éppen az Epstein-botrány miatt kényszerült száműzetésbe, a herceg feje most megint főhet az új dokumentumok miatt.

Nem sokáig élvezhette tehát a békés napokat a brit királyi család.

András yorki herceg (Fotó: Chris Jackson/Reuters)

Mint ismert, az egykori üzletember Jeffrey Epsteint 2019 júliusában vették őrizetbe New Jersey-ben egy repülőtéren, majd szexuális bűncselekmények elkövetésével és kiskorúakat érintő emberkereskedelemmel vádolták meg. 2019. augusztus 10-én halt meg, amíg fogságban volt a vizsgálat alatt, a hivatalos vélemények szerint a cellájában felakasztotta magát. A módszerei világhíresek lettek, állítólag olyan is előfordult, hogy Epstein privát karib-tengeri szigetére vitette a fiatalkorú áldozatokat, akiket ő és barátai megerőszakoltak és pénzzel, valamint fenyegetéssel hallgattattak el.

(Fotó: Davidoff Studios Photography / Getty Images Hungary)

András herceg neve nem először merül fel az ügyben. 2021-ben a Jeffrey Epsteint feljelentő nők egyike, Virginia Giuffre egy manhattani bíróságon szexuális visszaélés miatt pert indított András yorki herceg ellen, azt állítva, hogy megerőszakolta őt még 17 éves korában. Egy másik vádló, Johanna Sjoberg pedig azt állította, hogy 2001-ben Epstein manhattani lakásában a kanapén ülve tapogatta a mellét.

Ez továbbra is beárnyékolja a királyi család ezen generációját

mondja Anna Whitelock, a modern monarchia történetének professzora, aki a Londoni Egyetemen tanít.

III. Károly testvére most az otthonát is elveszítheti az Epstein-akták miatt. 2003 óta él feleségével a Royal Lodge-ban, de már tavaly is az a szóbeszéd járta, hogy Andrásnak el kell majd hagynia az ingatlant. A mostani botrány azonban még jobban felerősítette ezt a szándékot, miszerint a windsori lakhelyéről egy kisebb ingatlanba helyezik át, ami jobban illik a lefokozott rangjához.

Ezt az ötletet teljes mellszélességgel támogatja Vilmos herceg és Katalin hercegné, akiknek már egy ideje fáj a foguk a Royal Lodge-ra. Az Epstein-botrány legújabb fejezete és az András hercegnek szánt mellékszerep pedig kapóra jönne a királyi házaspárnak.

Borítókép: András yorki herceg, II. Erzsébet brit királynő és Fülöp edinburgh-i herceg harmadik gyermeke (Fotó: MTI/EPA/Yonhap)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.