Jeffrey Epstein-ügy: az utolsó akták feltárják az emberkereskedelem vádját

Egy volt demokrata kormányzó, egy milliárdos üzletember és egy IT-guru vádjai a nyilvánosságra hozott Jeffrey Epstein-dokumentumokban.

Forrás: Fox 29 Philadelphia2024. 01. 10. 12:24
Jeffrey Epstein Mug Shot
In this handout, the mug shot of Jeffrey Epstein, 2019. (Photo by Kypros/Getty Images) Fotó: Kypros/Getty Images
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vádló Virginia Giuffre és bűntársa, Ghislaine Maxwell 2015-ös perének Jeffrey Epsteinnel kapcsolatos utolsó dokumentumaiból kiderült, hogy a felperes egy 2016-os vallomásában Bill Richardsont, Marvin Minskyt és Les Wexnert vádolta meg szexkereskedelemmel, írja a Fox 29 Philadelphia.

Bill Richardson. Forrás: Billrichardson.com

Richardson Új-Mexikó korábbi demokrata kormányzója és Clinton volt elnök ENSZ-nagykövete volt. Szeptemberben halt meg. Minsky a Massachusetts Institute of Technology vezető informatikusa volt, aki 2016-ban halt meg. A milliárdos üzletember Wexner a Limited Brands alapítója és a Victoria’s Secret korábbi vezérigazgatója. Az újabb ismert érintettek nevét a 2022 májusában nyilvánosságra hozott 223 oldalas iratanyag korábbi változatában nem szerepeltették.

Leslie Wexner (balra) és Jeffrey Epstein. Fotó: Getty Images/Laura E. Adkins


Mi köze az ügyhöz Bill Clinton volt amerikai elnöknek?

Újabb és újabb nevek kerülnek nyilvánosságra Jeffrey Epstein ügyében. A befektetési mogul az 1990-es és 2000-es években került közel a liberális amerikai Demokrata Párthoz és annak holdudvarához, a szívélyes kapcsolat pedig egészen addig tartott, ameddig le nem bukott bűnös üzelmeivel: az évtizedeken át folytatott szexuális célú, kiskorúak sérelmére elkövetett emberkereskedelemmel, írta meg az Origó.

A legújabb dokumentumcsomagban szerepel egy e-mail-váltás az egyik áldozat, Virginia Giuffre és Sharon Churcher újságíró között 2011-ből – adott hírt róla a brit The Guardian. A levelezésben Giuffre a félelmének adott hangot, ugyanis elterjedt a hír, hogy

Bill Clinton 2007-ben fenyegette meg a Vanity Fair magazin szerkesztőjét, hogy ne hozzák le az Epstein üzelmeiről szóló cikket.

Később Carter arról is beszámolt, hogy már javában dolgozott az íráson 2006-ban, amikor maga Jeffrey Epstein fenyegette meg, később pedig egy döglött macskát dobtak a háza elé. A nyilvánosságra hozott dokumentumokban az egyik áldozat, Virginia Giuffre ügyvédje azt is felvetette, hogy Bill Clintont is meg kellene hallgatnia a bíróságnak, ő ugyanis sok időt töltött Epsteinnel, így lehetnek érdemi információi a bűncselekményekről, amit Clinton azóta is tagad. Az mindenesetre aligha vitatható, hogy Epstein és Bill Clinton jóban voltak: az exelnök egy nyilvános megszólalásában sikeres pénzügyi szakemberként, elkötelezett filantrópként jellemezte a mogult, akinek jó üzleti érzéke és mély ismeretei vannak a XXI. század tudományos eredményeiről. Egy másik áldozat, Johanna Sjoberg vallomása sem könnyítette meg Clinton életét, ő ugyanis felidézte:

Jeffrey Epstein egy alkalommal arról mesélt neki, hogy Clinton a fiatal lányokat szereti.

 

Hillary Clinton neve is felbukkant az ügyben

A legújabb hírek arról szólnak, hogy Hillary Clinton neve is szerepel az Epstein-dokumentumokban, mivel az ügyvédek szerint ő és Bill Clinton alapítványa finanszírozta Maxwellt. 

Hillary Clinton neve korábban egy 2016-os, az ügyhöz kapcsolódó dokumentumban bukkant fel. Akkor Epstein egyik áldozata, Roberts-Giuffre kérte, hogy a jogi folyamatok alatt folytassanak kommunikációt tanúkkal, akik között Clinton neve is felmerült. Roberts-Giuffre jogi csapata emellett azzal vádolja Maxwellt, hogy nem adja ki a pénzügyi adatait. 

Az alperes például megtagadta a Clinton Alapítványhoz fűződő kapcsolatáról szóló információk átadására vonatkozó kérelem teljesítését, arra hivatkozva, hogy egy ilyen kérés nyilvánvalóan arra irányul, hogy zaklassa és zavarba hozza őt

– szemlézte a bírósági dokumentumokat a Daily Mail, majd hozzátették: az ügyvédek azt sugallják, hogy Maxwell Bill Clintont próbálja védeni, mert az alapítványa anyagilag támogatja őt.

 

Epstein-akták: a bíróság újra közzéteszi a szexszigeten készült fényképeket 

Giuffre azt is elmondta, hogy szexpartnert közvetített egy jól ismert miniszterelnöknek, akinek a nevét nem említette, egyben megvádolta Alan Dershowitzot, egy neves büntetőjogi védőügyvédet, aki többször is tagadta érintettségét. Giuffre és Dershowitz egyébként korábban már beperelték egymást, majd megegyezésre jutottak.

A végső feloldás közel 1500 oldalnyi dokumentumot tartalmaz, köztük Jeffrey Epstein vádlójának, Sarah Ransome-nak a 2017-es szigorúan bizalmas vallomását, valamint Maxwell és Giuffre vallomását. Ransome a vallomásában egy Peter Lambrakis nevű férfit azonosított kokainszállítóként és lehetséges tanúként.

Giuffre ügyvédei eredetileg mintegy 240, korábban szerkesztett vagy lezárt dokumentum nyilvánosságra hozatalára számítottak, amelyek több mint 170 nem nevesített személyt azonosítottak, akik a 2017-es egyezséggel zárult ügyben szerepeltek.

Loretta Preska amerikai kerületi bíró decemberben rendelte el a nevek nyilvánosságra hozatalát, és két hetet adott az érintetteknek arra, hogy fellebbezzenek nevük nyilvánosságra hozatala ellen. A bírónő még nem döntött arról, hogy a bíróságnak azonosítania kell-e azt a két ismeretlen személyt, akik azt kérték, hogy a bíróság továbbra is tartsa vissza személyazonosságukat a nyilvánosság elől, köztük egy nőt, aki azzal érvelt, hogy szerinte az élete veszélybe kerülhet, ha a neve nyilvánosságra kerül.

Epstein 2019-ben halt meg szövetségi őrizetben, megfosztva ezzel számos áldozatát attól a lehetőségtől, hogy büntetőjogi eljárásban keressenek igazságot.

 

Borítókép: Jeffrey Epstein (Fotó: Getty Images/Kypros)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.