Epstein-dokumentumok: demokrata szálak

Sokszor kerül elő a dokumentumokban Bill Clinton egykori amerikai elnök neve.

2024. 01. 09. 21:09
Jeffrey Epstein Mug Shot
In this handout, the mug shot of Jeffrey Epstein, 2019. (Photo by Kypros/Getty Images) Fotó: Kypros/Getty Images
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

2023 végén, december 31-én robbant a hír, hogy Jeffrey Epstein üzletember büntetőügyével (szexuális kereskedelem, pedofília) kapcsolatos bírósági jegyzőkönyvek egy december 18-i bírósági végzésnek megfelelően nyilvánosságra kerülnek. A dokumentumok, amelyek több mint 1000 oldalt tesznek ki, több híres személyt, befolyásos politikust említenek. Az Epstein-dokumentumokban legalább ötvenszer szerepel egy bizonyos Doe 36, ami a korábbi demokrata elnökre, Bill Clintonra utal. Arra azonban nincsenek bizonyítékok, hogy Clinton bármilyen törvénybe ütköző cselekedetet hajtott volna végre. Virginia Giuffre szexuális kereskedelemre szakosodott ügyvédnő szerint Clinton korábban jó kapcsolatot ápolt Epsteinnel, sőt szerinte Clinton többször járt Epstein karibi magánszigetén, Little St. Jamesben. Ghislaine Maxwell – Epstein bűntársa – tagadta ezt, és a repülési naplók sem számoltak be Clintonról. További bizonyíték Clinton és Epstein kapcsolatára, hogy a volt amerikai elnök a 2000-s évek elején Epstein magánrepülőgépét használta több afrikai humanitárius küldetés során.

Az iratok között korábbi vallomások is szerepelnek, például Maxwellé, aki elmondja, hogy András hercegnek csak egyszeri látogatásáról tud, s szerinte akkor nem is voltak lányok a szigeten.

De benne van egy Bill Clintonra nézve jóval kínosabb vallomás is – az Epstein számára szexuális szolgáltatásokra közvetített Johanna Sjobergtől, aki szerint Epstein „egyszer azt mondta, hogy Clinton fiatalon szereti őket”, mármint a fiatal lányokat. 

A listában egyébként Donald Trump neve is előkerült, de őt a vallomástevő szintén nem vádolta semmivel, pusztán egyik kaszinóját látogatta meg Epstein Atlantic Cityben.

Még egy demokrata politikus, Bill Richardson

A CNN összeállításából kiderül, hogy egy korábbi demokrata kormányzó, Bill Richardson is érintett lehetett a szexuális bűncselekményekben. Virginia Giuffre a beadványban azt állította, Ghislaine Maxwell olyan módon irányította őt, hogy szexuális kapcsolatba kerüljön mások mellett Bill Richardson volt új-mexikói kormányzóval. Bill Richardson 2023. szeptember elsején halt meg.

Tom Pritzker neve is feltűnt

Tom Pritzker hotelmágnás (Hyatt Hotels) neve is felbukkant az Epstein-dokumentumok között. Pritzker rokonain keresztül mind a helyi, mind az országos politikában érintett és demokrata párti kapcsolatokkal rendelkezik. A Pritzker család már régóta a Demokrata Párt aktív támogatója és J. B. Pritzker Illinois kormányzója lett 2018-ban. A 73 éves Thomas Pritzkert Virginia Giuffre 2016. májusi beadványában nevezték meg és a jegyzőkönyv szerint Thomas Pritzker egy alkalommal létesített szexuális kapcsolatot Giuffre-vel. Tom Pritzker az illinois-i demokrata kormányzó, J. B. Pritzker és a Harvard Corporation vezető munkatársának, Penny Pritzkernek az unokatestvére, aki az Obama-kormány utolsó három és fél évében kereskedelmi miniszterként dolgozott.

Újabb dokumentumok jelentek meg január 4-én

Január 4-én késő este újabb 19, körülbelül 300 oldalnyi dokumentum jelent meg Jeffrey Epstein szexuális zaklatási ügyével kapcsolatban. Azonban az új iratok nem tartalmaznak kiegészítő információkat Epstein áldozataival kapcsolatban. Érdekes lehet viszont, hogy megjelent egy Giuffre és Sharon Churcher újságíró közötti e-mail-váltás, amelyben amiatt aggódnak, hogy a Vanity Fair nevezetű újság egyértelmű állást foglalt az Epstein-ügyben. Giuffre szerint Bill Clinton berontott a Vanity Fair szerkesztőségébe és megfenyegette az újságot, hogy ne írjanak az ügyről. A Vanity Fair újságírója, John Connolly 2019-ben az NPR-nek azt nyilatkozta, hogy a botrány kitörése előtt jónéhány évvel Epstein valóban megfenyegette az újságot, hogy ne írjanak róla.

Epstein munkatársa mindkét politikai oldalt nagy adományokkal támogatta

Epstein munkatársa, a befektető Glenn Dubin 100 000 dollárral támogatta a Republikánus Vivek Ramaswamy elnöki kampányát, de több nagy összeget juttatott el több demokrata törvényhozónak is. A legutóbbi hírek szerint Ghislaine azt mondta Giuffre-nek, hogy erotikus masszázst kell adnia Gubin-nak. Gubin, a Highbridge Capital Management társalapítója filantrópként aktív szereplője az amerikai közéletnek és az elmúlt évek során több százezer dollár támogatást nyújtott különböző politikusoknak. A Szövetségi Választási Bizottság szerint Dubin 2023-ban 100 ezer dollárral támogatta Ramaswamy American Exceptionalism nevű kampányát, amit tavaly további 6600 dollárral toldott meg. Ramaswamy volt az egyetlen republikánus, akit támogatott Dubin, a többi adományt elsősorban demokrata bizottságok kapták. Dubin 50 000 dollárt adományozott Hillary Clinton győzelmi alapjának és 33 400 dollárt a Demokrata Nemzeti Bizottságnak (DNC) a 2016-os választási ciklus során. 2016-ban és 2018-ban 75 000 dollár összegű támogatást nyújtott a Chuck Schumer demokrata szenátor alá tartozó politikai akcióbizottságnak. Ezen kívül több ezer dollár támogatást adott Pete Buttigieg közlekedési miniszter 2019-es politikai akcióbizottságának, de a támogatók közt megtalálható még több demokrata képviselő is, mint például Daniel Goldman vagy éppen Ritchie Torres. Az Epstein-listában feltűnik még Doug Band neve is, aki korábban Bill Clinton asszisztense, majd később Új-Mexikó kormányzója volt.

Hillary Clinton neve is felbukkan

Az Epstein-dokumentumok kiadásának harmadik fázisában megjelenik Hillary Clinton neve is, akinek férjével közös alapítványa fizethetett Epstein bűntársának, Ghislaine Maxwellnek, illetve annak ügyvédjeinek. Az egykori külügyminiszter először szerepelt az Epstein-dokumentumokban, míg férjét közel harmincszor említik. Hillary neve egy 2016-as iratban jelent meg egy, a Maxwell ügyvédei által benyújtott dokumentumban. Maxwell nem válaszolt arra a kérdésre, hogy Hillary valóban érintett lenne-e. A január 5-én nyilvánosságra hozott dokumentumokban Hillary tanúként szerepel 13 másik személy neve mellett. Bűnrészessége az ő esetében sem bizonyított.

Epstein és Bill Clinton különös barátsága

Az Epstein-lista kapcsán Bill Clinton és az egykori üzletember közötti különös kapcsolat rajzolódik ki a szemünk előtt. A bizarr barátságról a Daily Mail nevű angol újság tett közzé egy hosszabb összeállítást. A pedofília miatt bebörtönzött, majd állítólag öngyilkos Epstein manhattani luxusotthonában szerepelt egy kép Bill Clintonról, ahogy női ruhát visel, sőt az üzletember 17 alkalommal járt a Fehér Házban, míg az egykori elnök 26 alkalommal repült Epstein magánrepülőgépével. A repülési naplók szerint Clinton rengeteg egzotikus helyre (Brunei, Szingapúr, Hongkong, Afrika) is eljutott Epstein gépével, amit csak Lolita Expressnek becéztek. Clinton az ügy kirobbanása óta folyamatosan igyekszik tagadni, hogy ő valaha is tudott volna Epstein bűnös hajlamairól, és ragaszkodik hozzá, hogy sosem járt az ún. Pedo-szigeten. Azonban a rendelkezésre álló dokumentumok szerint a két férfi szoros barátságban állt egymással, hiszen például Epstein több alkalommal is ingyen kölcsön adta a magánrepülőgépét Clintonnak. Az egyik áldozat, Giuffre ügyvédei szerint Clinton kulcsfontosságú személy volt Epstein és egykori szeretője, Maxwell életében. Epstein a befolyását és pénzét használta, hogy közel kerüljön a Fehér Házhoz, és már Clinton 1993-as beiktatása után egy hónappal meglátogatta az elnököt. Az évek során Epstein összesen nyolc nőt vitt magával. Epstein egyszer 10 ezer dollár támogatást nyújtott a Fehér Ház Történelmi Egyesület (White House Historical Association) részére, hogy felújíthassák az egyik épületüket. Epstein fehér házi látogatásainak zöme 1994-ben zajlott és Clinton több befolyásos munkatársával is találkozott, például Mark Middletonnal, aki szintén repült Epstein magánrepülőgépén. Middleton egyébként 2022-ben gyanús körülménye között öngyilkos lett.

Clinton egykori főtanácsadója, Doug Band 2020-ban beismerte, hogy az exelnök járt Epstein magánszigetén, Little St. Jamesben. Band az évek során folyamatosan figyelmeztette Clintont, hogy maradjon távol az üzletembertől és annak párjától, Maxwelltől, aki különösen közel állt Chelsea Clintonhoz (Bill Clinton egyetlen gyermeke), sőt még annak esküvőjén is részt vett 2010-ben. Band szerint Clinton lányát elkápráztatta az a luxus, amit az egykori üzletember képviselt. Bill Clinton folyamatos tagadásai ellenére az egykori elnök Band szerint 2003-ban járt a karibi szigeten, amelyre őt is hívták, azonban óvatosságból inkább visszautasította az utazást. Band második elnöki ciklusa után is követte Clintont, tehát szoros viszonyban voltak egymással.

Epstein befolyását a titkosszolgálatok is kihasználták

Kész ténynek tekinthető, hogy a volt üzletember többek között a CIA-nek és az izraeli titkosszolgálatnak, a Moszadnak is dolgozott. Tevékenységi területei közé tartozott a banki ügyek (pénzmosás, piramisjátékok, alapítványi munkák), a fegyverkereskedelem, adathalászat, mesterséges intelligencia fejlesztése, géntechnológiai ipari, gyógyszer-, egészségipari és védelmi ipari fejlesztések. Egyes források szerint a szexszel összefüggő tevékenységét a titkosszolgálati munkája elfedésére, befolyásos emberek zsarolására használta fel. Epstein pályafutásának egyengetésében részt vett Robert Maxwell egykori munkáspárti képviselő, brit médiatulajdonos. Maxwellt a Moszaddal is kapcsolatba hozták. Lánya a már többször is említett Ghislaine Maxwell, aki több évig Epstein barátnője, üzlettársa (kerítője). Ghislaine szintén dolgozott az izraeli titkosszolgálatnak. Epstein sokáig sérthetetlennek tűnt, egészen addig, amíg egyszer csak látványosan megromlott a viszony az amerikai és izraeli szolgálatok között. Az izraeli fél egyre jobban önállósodott és a megfigyelésre szakosodott termékeiket legtöbbször engedélyek nélkül kezdték árusítani, sőt egyes választások alkalmával is izraeli eszközökkel befolyásolták a szavazást. Ez azt eredményezte, hogy az izraeli techszektor egy idő után veszélyforrássá vált az USA számára, sőt 2016-ban a demokraták Trump győzelméért is az izraeli Cambridge Analyticát okolták.

Epstein a választási botrány ellenére sem húzódott háttérbe, sőt a mesterséges intelligencia fejlesztését kezdte támogatni. 

Támogatottjai között volt a génkutatással foglalkozó Eric Lander is, aki 2022-ig Biden elnök tudományos főtanácsadója volt.  

A kétezres évek elején Epstein is létrehozta saját alapítványát, amelyet szintén a mocskos ügyeinek elfedésére akart használni. Az alapítvány tevékenysége szorosan összefonódott Bill és Melinda Gates, illetve a Clinton alapítványok portfóliójával.  

A Maxwell unokák is a hatalom közelében maradtak, hiszen Xavier Malina először a Clinton Alapítványnak dolgozott, majd Obama alatt a Fehér Ház személyzeti osztályára, végül pedig a Google-hoz került. Alexander Djerassi pedig Hillary Clinton külügyminisztersége alatt a közel-keleti részleget vezette, így hozzá tartozott az Izraellel kapcsolatos ügyek intézése. Élete során Epstein több baloldalhoz kötődő személyt is támogatott, nyilvánosságra került például, hogy a híres szélsőbaloldali nyelvészt, Noam Chomsky-t és a Bard College egyetem vezetőjét, Lion Badsteint is Epstein pénzelte. Ez az az egyetem, amelyet Soros György is bőkezűen támogat.  

Szexvideók készülhettek Bill Clintonról

A 2024. január 8-án nyilvánosságra került újabb bírósági dokumentumok szerint a pedofília miatt elítélt Jeffrey Epstein kompromittáló videófelvételeket készített befolyásos emberekről, ahogy szexuális aktust folytatnak fiatalkorú lányokkal. Mindezt az egyik áldozat, Sarah Ransome állította. Ransome vallomása szerint az egyik barátnője „közösült Clintonnal, András herceggel és Richard Bransonnal”. Ransome szerint a barátnőjének többször is le kellett feküdnie Clintonnal Epstein New York-i házában. Ransome azt is beismerte, hogy a vallomása miatt többször felkeresték, megfenyegették, sőt elvileg 2008-ban különleges ügynökök jelentek meg nála, hogy Hillary Clinton kampányát megvédjék. Az áldozat szerint az ügynökök arra kényszerítették, hogy írjon alá egy titoktartási szerződést, hogy sosem beszélhet Clintonról. Sőt azt is elmondta, hogy a Clinton Alapítványtól jelentős összeget kapott a hallgatásért cserébe. Ransome barátnője megpróbálta beperelni Epstein ügyvédjét, Dershowitzot, akivel állítólag szintén volt együttléte, erre válaszul Dershowitz megfenyegette és megfélemlítette őt. Dershowitz szintén részt vett Hillary Clinton kampányának finanszírozásában. Ransome elmondta, hogy a videókat lemásolta, több európai helyszínre is elküldte, és azonnal nyilvánosságra hozzák őket, ha valami baj történik vele. Természetesen Clinton továbbra is tagad; az egykori elnök szóvivője azzal védekezik, közel húsz éve annak, hogy Clinton kapcsolatban volt Epsteinnel, továbbá amúgy sem tudott az üzletember bűntetteiről. Ransome 2019-ben egy New Yorker-riportban állítólag elismerte, hogy kitalálta a videókról szóló történetet. Legalábbis a Virgin-csoport szóvivője így reagált arra a megkeresésre, hogy Richard Branson is érintett lehet a botrányban. A következő napokban újabb dokumentumok láthatnak napvilágot, amelyekből még jobban megtudhatjuk, hogy Clinton és holdudvara hogyan exponálta magát az Epstein-botrányban.

Borítókép: Jeffrey Epstein (Fotó: Kypros/Getty Images)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.