A Moszad is feltűnik az Epstein-ügyben

Földi László titkosszolgálati szakember elárulja, lehet-e köze Moszadhoz Epsteinnek.

2024. 01. 09. 15:01
Jeffrey Epstein
587969096 Fotó: Rick Friedman
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jeffrey Epsteintől és baráti, üzleti köreitől hangos az internet az elmúlt pár napban, amióta a már évek óta húzódó perben az eddig pecséttel védett iratokat nyilvánosságra hozták. De ki is volt ez a szexuális ragadozó, aki rengeteg befolyásos embert mondhatott rövidebb-hosszabb ideig barátjának? Vajon mi köze van a Moszadnak az egész ügyhöz? Ennek jártunk utána.

 

Epstein 1953-ban született, és Brooklynban nőtt fel, a 20-as évei elején fizikát és matematikát tanított egy elit manhattani iskolában, pedig ugyan elkezdte az egyetemet, de soha nem fejezte be. Itt ismerkedett meg egy befolyásos üzletemberrel, Ace Greenberggel, akinek elkezdett dolgozni, majd már nem nagyon volt hova feljebb lépnie a cégnél, úgyhogy megalapította az első saját vállalkozását. 

Ekkor kezdődtek a teljesen átláthatatlan pénzügyi akciói. Csak hatalmas vagyonnal rendelkező cégekkel dolgozott együtt, de arról, hogy pontosan kikkel, elég kevés információt lehet tudni. Egy New York-i befektető már 2002-ben is arról beszélt, hogy állítólag a Rockefeller-pénzek egy részét is ő kezeli, de lehet, hogy csak többet mond, mint ami benne van.

Bármit is csinált, nagyon jól ment neki, övé volt Manhattan legnagyobb lakása, de rengeteg ingatlant vásárolt Párizsban, Miamiban, saját szigete lett, amit majdnem nyolcmillió dollárért vásárolt 1998-ban. Ez lett a hírhedt sziget, majd pedig egy másik szigetet is megszerzett 2016-ban, azt viszont már 20 millió dollárért.

 

„Én emberekbe fektetek be”

Epstein híres és befolyásos barátokat gyűjtött, és jól ismertté vált arról, hogy Bill Clinton elnökkel és Kevin Spacey-vel együtt utazott Afrikába.

Clintonnal való nyilvános kapcsolata tervezettnek tűnt, ahogy Epstein egyszer azt mondta, hogy elit társadalmi köre egy gyűjtemény, amelybe befektetett. 

Én emberekbe fektetek be, legyen az politika vagy tudomány. Ez az, amit csinálok

− mondta Epstein 2002-ben. 

A hírességekkel, politikusokkal, milliárdosokkal és sztárokkal való kapcsolatáról ismert milliomos Epsteint először a floridai Palm Beachen tartóztatták le 2005-ben, miután megvádolták azzal, hogy egy 14 éves lánynak fizetett szexért.

@dailymail

The first of 187 names on the Jeffrey Epstein list were released on Wednesday as a Manhattan judge ruled they ‘no longer needed to be a kept a secret’. This is a breaking story and more information about the list is set to be revealed. #jeffreyepstein #princeandrew #fyp #epstein #epsteinisland #davidcopperfield #stephanhawking #epsteinlist #list #news #breakingnews

♬ A mysterious scene of the near future like Blade Runner(994826) - The Structures

Több tucat másik kiskorú lány is beszélt hasonló szexuális zaklatásról, de az üzletember megegyezett az ügyésszel így mentesítették a szövetségi vádak alól, és csak a prostitúcióra való felhívásban és kiskorúak prostitúciós célú beszerzésében kellett magát bűnösnek mondania.

Néhány híres ismerős elhagyta Epsteint elítélése után, köztük Bill Clinton és Donald Trump volt elnök, de sokan nem. Epstein még egy évtizeden át keveredett a gazdagokkal és híresekkel, gyakran jótékonysági munkával.

A vádak

Epstein ellen 2019. július 8-án vádat emeltek szexuális emberkereskedelem és összeesküvés miatt. A vádiratban az ügyészek azt állították, hogy Epstein 14 éves lányokat molesztált egy szexuális kereskedési akció során, amely legalább 2002 és 2005 között zajlott. Epstein ártatlannak vallotta magát.

Végül, Epstein 2019. augusztus 10-én a hajnali órákban öngyilkos lett a manhattani Metropolitan Büntetés-végrehajtási Központban. A halála azóta is több kérdést vetett fel.

2020-ban vádat emeltek Epstein egykori barátnője, Ghislaine Maxwell ellen, mert segített kiskorú áldozatainak toborzásában. 2021-ben ítélték el, és 20 éves börtönbüntetését tölti. A Maxwell 2015-ös ügyének bírósági aktáit Loretta Preska amerikai kerületi bíró döntése nyomán hozták nyilvánosságra.

Beszervezhette a Moszad

A vádak között szerepelt az is, hogy Epstein a Moszad izraeli hírszerző ügynökségnek dolgozott. 2020-ban az RT Internationalnek nyilatkozva Ari Ben-Menashe volt izraeli hírszerzőtiszt azt állította, hogy Maxwell apja, Robert Maxwell és Epstein izraeli ügynökök voltak. 

Azt állította, hogy ezeket a botrányokat a Moszad szervezte hírszerzési információgyűjtés és prominens személyek zsarolása céljából. Ben-Menashe azt is állította, hogy András herceget becsapták, és arra használták, hogy híres személyiségeket mutasson be Epsteinnek, továbbá azt állította, hogy Ehud Barak volt izraeli miniszterelnök tudott az eseményekről.

Azt szoktuk mondani a szakmában, hogy kétféle ember él a Földön, az egyik, aki be van szervezve, a másik, aki be lesz

− mondta el az üggyel kapcsolatban a Magyar Nemzet megkeresésére Földi László, biztonságpolitikai szakértő. – Epstein barátnőjének az apja egyértelműen Moszad-tiszt volt, Epstein pedig egy fiatal ember, aki gazdag és jó helyeken mozgott, nehéz elképzelni, hogy nem keresték meg − folytatta.

– Kaphatott is olyan feladatokat az ügynökségtől, hogy épüljön be olyan körökbe Amerikában, mint a média, a szórakoztatóipar vagy a politika, hogy találjon olyanokat, akik később a Moszadnak információs forrásként jól jöhetnek − emelte ki a szakértő. 

– Rájött arra, hogy elég durva dolgok történtek, és adott esetben a Moszaddal közösen elkezdte felépíteni a hírhedt szigetet és elkezdte odaszállítani azokat az embereket, akik fontosak lehettek, hogy olyan dokumentumok kerüljenek a Moszad birtokába, ami adott esetben később zsarolási alap is lehet 

− részletezte Földi. 

– Műveleti szempontból visszapörgetve az eseményeket, lehetett egy titkosszolgálati akció. Ezt persze egyelőre nem tudni biztosan − húzta alá a szakértő.

– Az volt cél, hogy beépüljenek. Ehhez pedig András herceg megfelelő lehetett, hiszen az emberek szeretnek kékvérűekkel mutatkozni, ő pedig hercegként az egyik legjobb volt arra, hogy embereket szervezzen be, akár a tudtával, akár a tudta nélkül. 

Szakmailag, ha engem kérdeznek, hogy így érdemes-e felépíteni egy rendszert, akkor az a válaszom, hogy operatívan így kell csinálni”

− emelte ki Földi László.

Bill Clintonnal kapcsolatban a szakértő elmondta, hogy lehet, hogy nem tudott mindenről, de „egy politikus egy ilyen helyzetben nem tud védekezni, és azért nem tud védekezni, mert egyáltalán megjelent ilyen helyen. A politika személyekről szól, és az emberek tudnak rosszul dönteni, és ezeknek a rossz döntéseknek a következményeit viselniük is kell” − zárta szavait a szakértő.

Borítókép: Jeffrey Epstein (Fotó: Rick Friedman/Corbis via Getty Images)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.