Szijjártó Péter: Vietnám nagy lehetőségeket nyújt a magyar gazdaságnak

A délkelet-ázsiai ország gyors gazdasági növekedése megteremtette a lehetőséget az oda irányuló magyar export csúcsának megdöntésére.

Forrás: MTI2024. 01. 18. 17:33
null
Fotó: MARTON_KIRALY
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fantasztikus fejlődést felmutató Vietnám óriási lehetőségeket nyújt az export- és beruházásorientált magyar gazdaság számára, amit a hazai kivitel évi százmillió dolláros rekordjának elérése és fenntartása is bizonyít – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Budapesten.

A tárcavezető a vietnámi kollégájával közös sajtótájékoztatóján azt hangsúlyozta, hogy a délkelet-ázsiai ország gyors gazdasági növekedése megteremtette a lehetőséget az oda irányuló magyar export csúcsának megdöntésére, majd ezen évi százmillió dolláros érték fenntartásának, ami hatalmas teljesítmény.

Kiemelte, hogy hosszas tárgyalások eredményeként megszülettek azok a szükséges döntések, amelyek nyomán jelentősen bővülhetett a hazai baromfitermékek, orvosi eszközök és gyógyszerek kivitele.

Ráadásul az export további növekedése várható, ugyanis már a finisben vannak azok az egyeztetések, amelyek lehetővé teszik majd sertéshús szállítását is Vietnámba.

Kitért arra is, hogy rendkívül ambiciózus szabadkereskedelmi megállapodás jött létre az Európai Unió és Vietnám között, ennek értelmében a felek 2030-ra a vámok 99 százalékát eltörlik. Szijjártó Péter bejelentette, hogy a következő napok során a magyar és a vietnámi kormány képviselői tizennégy egyezményt írnak alá.

Ezek közül a legfontosabb a külpolitikai együttműködésről szól, minthogy mindkét állam a béke pártján áll, és segíteni kívánja a rendezésben a háború sújtotta országokat – tájékoztatott. 

Hiszünk a békés és civilizált együttműködésben Kelet és Nyugat között

– szögezte le. A miniszter végül kifejtette, hogy együttműködési egyezményt köt a két ország mások mellett a kultúra és a vízgazdálkodás területén is, utóbbinak köszönhetően felpöröghet a hazai technológiák kivitele.

Fokozni kívánják a közös fellépést a nemzetközi bűnözés ellen is, ami nagyban hozzájárulhat a felek biztonságához – húzta alá. Tíz megállapodás jön létre magyar és vietnámi egyetemek között annak az együttműködésnek az alapján, amelynek keretében már ma is több mint 900 vietnámi hallgató tanul magyarországi felsőoktatási intézményekben.

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Bui Thanh Son vietnámi külügyminiszter (Fotó: Facebook/Szijjártó Péter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.