Tovább nőtt a japán földrengés áldozatainak száma

Hatvankettőre emelkedett a Japán nyugati részét sújtó hétfői földrengés áldozatainak száma. A térséget továbbra is utórengések sújtják.

Forrás: The Guardian, Independent, Al-Dzsazíra 2024. 01. 03. 9:05
null
Vadzsima, 2024. január 1. Repedezett útburkolat a nagy erejű, 7,6-es erősségű földrengést követően az Isikava prefektúrában található Vadzsimában 2024. január elsején. Az ország középső részén összesen huszonegy, négyesnél nagyobb erősségű földmozgást észleltek. MTI/AP/Kyodo News Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint száz utórengés sújtotta a Honsu-sziget nyugati partvidékén található Isikava prefektúrát a hétfői 7,6-os magnitúdójú földmozgás után – számol be róla a The Guardian brit napilap. A legsúlyosabb károkat a Noto-félsziget szenvedte el.

Rengeteg épület dőlt össze, sok otthont pedig a földrengés után keletkezett tüzek pusztítottak el.

A legfrissebb adatok alapján hatvan fölé nőtt a természeti csapás halálos áldozatainak száma, több mint háromszázan megsérültek, közülük legalább húszan súlyos állapotban vannak. A mentési munkálatokat nehezíti a fagypont körüli hőmérséklet és az utakban keletkezett károk. A mentőegységek kénytelenek a tenger felől megközelíteni a félszigetet.

A tengerparti Szuzu város polgármestere, Izumija Maszuhiro szerint az általa vezetett településen „szinte egyetlen ház sem áll” 

– írja az Independent brit napilap.

A japán kormány tavalyi jelentése szerint 2018 óta folyamatosan emelkedik a földrengések gyakorisága a Noto-félsziget térségében. Csütörtökre ráadásul heves esőzéseket jósolnak a térségben, ami földcsuszamlásokhoz vezethet – figyelmeztet az Al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió.

Borítókép: Repedezett útburkolat a nagy erejű, 7,6-es erősségű földrengést követően az Isikava prefektúrában található Vadzsimában 2024. január 1-jén (Fotó: MTI/AP/Kyodo News)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.