A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMagyarország
09:00Sportlövészet10m légpuska
HUNMagyarország
11:00KézilabdaMagyarország-Egyiptom
HUNEszter Muhari
11:15VívásJunyao Tang-Eszter Muhari
HUNMagyarország
12:20ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNMagyarország
12:26ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNSzatmári András
13:20VívásBolade Apithy-Andras Szatmari
HUNSzilágyi Áron
13:45VívásFares Arfa-Aron Szilagyi
HUNGémesi Csanád
13:45VívásCsanad Gemesi-Eli Dershwitz
NyílNyíl

Tuskék felpörgetnék a kapcsolatot Kijevvel

Hétfőn Kijevbe látogatott Donald Tusk, hogy még több fegyverről tárgyaljon Zelenszkijjel.

2024. 01. 22. 19:04
In this handout photograph taken and released by Ukrainian presidential press service on January 22, 2024, Ukraine's President Volodymyr Zelensky (R) shakes hands with Poland's Prime Minister Donald Tusk (L) during a press conference following their talks in Kyiv. (Photo by Handout / UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / HANDOUT / UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE " - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lengyelország és Ukrajna vezetői hétfőn ígéretet tettek arra, hogy megoldják a háborús szövetségüket hátráltató kényes politikai vitákat, és fellendítik a védelmi együttműködésüket. Donald Tusk miniszterelnökként a szomszédos ukrajnai első látogatásán baráti üzenetet intézett Volodimir Zelenszkij elnökhöz, és azt mondta, hogy mindkét fél „közös megegyezésre jutott” a lengyel kamionosok tiltakozása miatt.

Lengyelország mindent megtesz, hogy növelje Ukrajna esélyeit a győzelemre ebben a háborúban

− mondta Tusk egy közös sajtótájékoztatójukon.

Varsó kulcsfontosságú szövetségese volt Kijevnek, miután az nyugati pénzügyi és katonai támogatást keresett az Oroszország elleni háborúban, de a kapcsolatok az elmúlt hónapokban megromlottak, miután a lengyelek sem engedték be az ukrán búzát. A lengyel kamionosok novembertől a múlt hétig blokkolták az ukrán határt, és azt követelték, hogy állítsák vissza az EU-ba való beutazási korlátozásokat ukrán versenytársaik számára. A kamionosok a múlt héten végül megállapodtak, hogy március 1-jéig felfüggesztik tiltakozásukat.

Megértjük az okokat, amelyek ehhez a helyzethez vezettek, de mindenekelőtt a népeink előtt álló fenyegetésre hívnánk fel a figyelmet

 – mondta Zelenszkij, hozzátéve, hogy üdvözli Varsó munkáját az ügyben.

Mindkét vezető üdvözölte országaik közös fegyvergyártási terveit, Zelenszkij pedig az X-en azt írta, „egy új együttműködési formáról tárgyaltak, amelynek célja az ukrán szükségletek kielégítésére irányuló nagyobb fegyvervásárlás”. Részleteket azonban nem árult el.

Donald Tusk lengyel miniszterelnök pedig kijelentette, hogy az Ukrajna és Oroszország közötti háború „a jó és a rossz harca”. „Nem szégyellem ezeket a nagy szavakat használni: itt, Ukrajnában fut a világfront a jó és a rossz között” – mondta. Az új lengyel kormány azt vizsgálja, hogyan készítsen több lőszert és katonai felszerelést az Ukrajnának szánt új segélycsomag részeként – mondta Radoslaw Sikorski külügyminiszter múlt héten.

Borítókép: Donald Tusk lengyel miniszterelnök és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (Fotó: Handout/Ukrainian Presidential Prewss Service/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.