Újra a palermói bíróság elé állt Matteo Salvini + videó

Salvinire akár 15 év börtönbüntetést is kiszabhatnak.

2024. 01. 12. 20:36
SALVINI, Matteo
Milánó, 2023. február 13. Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes, a Liga párt elnöke egy milánói sajtóértekezleten 2023. február 13-án, miután a jobbközép pártok elnökjelöltje gyõzött az elõzõ napi lombardiai és laziói tartományi választáson. MTI/EPA/ANSA/Matteo Bazzi Fotó: Matteo Bazzi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újra törvényszék elé áll Matteo Salvini miniszterelnök-helyettes, a Liga párt főtitkára az Open Arms spanyol civilhajó által kezdeményezett perben. Az ügy két éve kezdődött a szicíliai város bíróságán, a volt belügyminiszert azért vonták felelősségre, mert 2019-ben megtagadta az Open Arms kikötését.

 

A hajó közel három hétig várakozott a partoknál a fedélzetén 147 személlyel. Az ügyészség kötelességmulasztással és emberrablással vádolja a volt belügyminisztert. A bírósági kihallgatást megelőzően a Salvini úgy nyilatkozott, büszke arra, amit belügyminiszterként tett, mivel egyetlen ember sem veszítette életét a tengeri átkelés során.

A későbbi kormányok alatt sajnos nem így történt. A 2019-ben a Liga – Öt Csillag Mozgalom vezette kormány célja az volt, hogy az Európai Unióval együttműködve megállítsa az illegális bevándorlást és felszámolja a Földközi-tengeren zajló emberkereskedelmet.

Salvinire akár 15 év börtönbüntetést is kiszabhatnak. A bíróságon úgy vélte, kötelességét teljesítette, megvédte az ország határait és biztonságát. Egy csütörtök esti televíziós műsorban azt is elmondta az olasz igazságszolgáltatásnak azonnali reformokra van szüksége, az elmúlt években ugyanis 30 ezer személy végezte igazságtalanul börtönben.

A bírósági kihallgatás során Salvini a Liga és Öt Csillag Mozgalom koalíciós kormány migrációs politikájára hivatkozva elmondta, hogy a civil hajó feltartóztatása a kormánytöbbség és az európai intézmények bevonásával történt, ahogyan korábban az Aquarius és a Diciotti hajók esetében is.

Hangsúlyozta, hogy nem személyesen döntött, hanem a kormány bevándorlási politikájának irányelveit követte. Az akkoriban miniszterelnöki pozíciót betöltő Giuseppe Conte, Di Maio külügyminiszter és Danilo Toninelli infrastruktúráért felelős miniszter közös határozata volt, hogy a kormány politikájában prioritást élvezett az életmentés és a nemzetbiztonság. Akkoriban ugyanis három olyan illegális bevándorló ellen kezdeményeztek bírósági eljárást Franciaországban, Németországban és Belgiumban, akik Lampedusán szálltak partra.

A terrorveszély valós fenyegetettséget jelentett, ezért a kormány fontosnak tartotta az illegális bevándorlás megfékezését – mondta Salvini. A volt belügyminiszter azt is hangsúlyozta, folyamatos tájékoztatást kapott, hogy a hajó fedélzetén nem alakult ki egészségügyi vészhelyzet.

Borítókép: Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Matteo Bazzi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.