Vékony jégen lépdel, könnyen elcsúszhat a brit miniszterelnök

Rishi Sunakra több megmérettetés is vár ebben az évben, de a kormánypárt is sokat veszíthet.

2024. 01. 08. 21:15
SUNAK, Rishi
Marple, 2024. január 5. Rishi Sunak brit miniszterelnök egy kampányrendezvényen az angliai Marple város La Dolce Vita kávézójában 2024. január 5-én. A brit miniszterelnök elõzõ napi nyilatkozata szerint a brit parlamenti választások kiírása az év második felére várható. MTI/AP/PA Pool/Jacob King Fotó: Jacob King
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rishi Sunak, az Egyesült Királyság miniszterelnöke számos olyan buktatóval néz szembe, amelyek az eddigi legnehezebbé teszik második, és potenciálisan utolsó teljes évét. Sunaknak – akinek pártja a közvélemény-kutatások szerint súlyos vereséget szenvedne jelenleg – döntést kell hoznia arról, hogy mikor írja ki az általános választásokat. Az Egyesült Királyság rendszere szerint a miniszterelnöknek joga van ahhoz, hogy a jövő év január végéig bármikor elrendelje a szavazást.

 

De az időzítés a legfontosabb. Az ellenzéki Munkáspárt azt mondja, hogy a lehető leghamarabb szeretné megvívni a csatát. Nem csoda, hiszen a párt jelenleg szárnyal a felmérések szerint. Sunak viszont azt szeretné, ha csak az év második felében lenne a voksolás. Ez lehetővé tenné, hogy az adócsökkentések teljes mértékben éreztessék hatásukat, és a miniszterelnöknek több ideje lenne arra, hogy javítsa a közszolgáltatásokat és kézzelfogható gazdasági eredményekkel forduljon a választókhoz.

Szakértők szerint Sunak már három választási próbatétel előtt áll. Először is két újabb időközi választás vár rá, ezúttal Wellingborough és Kingswood helyeken. Eközben Chris Skidmore volt éghajlatvédelmi miniszter, aki élesen bírálta Sunak zöld tevékenységét, péntek késő este lemondott képviselői mandátumáról, ami időközi választást tesz szükségessé Skidmore délnyugat-angliai Kingswood választókerületében. Ezeken a helyeken óriási csatákat szoktak vívni a munkáspártiak és a konzervatívok.

Elemzések rávilágítanak arra is, hogy a munkáspártiak tavaly több nagyarányú győzelmet arattak olyan helyeken, amelyeknek trükkösnek kellett volna lenniük, és a versenyt újabb esélyként tekintik a miniszterelnök megfélemlítésére.

Egy vereség bármelyik helyen csak tovább növeli a kormánypárti képviselők félelmét, hogy az általános választásokon még idén elbuknak. 

Rishi Sunaknak arra is figyelnie kell, hogy a legnagyobb kampányígéretét betartsa valahogy még ebben a fél évben, a migrációs krízis ugyanis talán még soha nem látott méreteket öltött az országban. A La Manche csatornán csónakokkal érkező migránsok tömegei egyelőre az Egyesült Királyságban várják a menedékkérelmük elbírálását, időközben pedig sokan elszöknek az ország különböző pontjaira. A választóknak pedig ebből van igazán elegük.

Borítókép: Rishi Sunak brit miniszterelnök egy kampányrendezvényen (Fotó: MTI/AP/PA Pool/Jacob King)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.