„A béke és a fejlődés nem magától értetődő”

Hogyan szerezhető vissza európai jövőnk? Reclaiming Our European Future – ezzel a címmel szervez február 23-án egész napos nemzetközi tudományos konferenciát a Mathias Corvinus Collegium.

2024. 02. 21. 10:31
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A konferencia célja, hogy feltárja európai örökségünk mai jelentőségét, és megvitassa az európai együttműködés előtt álló kihívásokat. Ezt mondta a Magyar Nemzetnek a konferencia szervezője, az MCC Nemzetközi Jogi Műhelyének vezetője, Sándor Lénárd.

Az európai együttműködés a második világháborút követően és a hidegháború küszöbén azzal a céllal jött létre, hogy segítsen megóvni az európai civilizáció örökségét. A vasfüggöny leomlásakor és a rendszerváltoztatások során mindez egy lendületben lévő, sikeres és versenyképes együttműködés formájában tárult elénk. Európa ekkor esélyt kapott, hogy sorsát ismét saját kezébe vegye, és kijelölje helyét a világban. Az új évezredben azonban rá kellett döbbenjen, hogy a béke és a fejlődés nem magától értetődő, s a rend, amelyben élünk, törékeny. Mára az Európai Unió elveszítette lendületét, nem tud valódi víziót kínálni és válaszokat nyújtani a jelenkor új kihívásaira. Ennek fényében okkal merül fel a kérdés: hogyan lehetne újra tájolni az európai együttműködés kereteit a XXI. században

 – fogalmazott az MCC Nemzetközi Jogi Műhelyének vezetője.

Európa számos országából érkező elismert jogászprofesszorok, valamint politikatudománnyal és nemzetközi kapcsolatokkal foglalkozó tudósok többek között az európai civilizációs örökségünk mai jelentőségére, az uniós intézmények és döntéshozatal előtt álló kihívásokra, az európai stratégiai autonómia és az európai versenyképesség kérdéseire keresik a válaszokat. 

Az Európa-szerte egyedülálló konferencia izgalmas panelbeszélgetéseken és vitákon keresztül nyújt betekintést az európai közös jövő sürgető kérdéseibe, lehetőséget ad egymástól tanulni, kérdéseket feltenni és megtalálni a szükséges válaszokat.

Az előadók között szerepel többek között Peter M. Huber a müncheni Lajos Miksa Egyetem jogászprofesszora, korábbi német alkotmánybíró, aki szerint az európai jogközösség egy huszonhét lábú asztalhoz hasonlít, ezért elkerülhetetlen az uniós és a nemzeti bírósági rendszerek intézményesített együttműködésének megteremtése. Szintén az előadók között szerepel Anne-Marie Le Pourhiet, a Rennes-i Egyetem jogászprofesszora, aki úgy véli, hogy az uniós alapszerződések felülvizsgálata során világos elvekben kell rögzíteni a tagországok szuverenitásának és identitásának védelmét. Ha ugyanis az európai országok nagyobb súllyal kívánnak megjelenni a világban, akkor olyan közös fellépésre van szükség, amelyben nem elvetik, hanem összehangolják érdekeiket. 

A konferencián részt vesz Rajko Knez, a szlovén alkotmánybíróság tagja is, aki úgy véli, hogy minél nagyobbra nő az Európai Unió, annál inkább tiszteletben kell tartania a különbözőségeket.

Az MCC minden érdeklődőt szeretettel vár tudományos konferenciára, amelynek helyszíne: 1113 Budapest, Tas vezér utca 3–7. szám. A konferenciára regisztrálni itt lehetséges.

A teljes részletes program pedig itt olvasható.

 

Borítókép: Hogyan szerezhető vissza európai jövőnk? Reclaiming Our European Future – ezzel a címmel szervez február 23-án egész napos nemzetközi tudományos konferenciát a Mathias Corvinus Collegium (Forrás: MCC)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.