A máltai gazdák is tüntetni kezdtek + videó

A máltai gazdák szerint az olcsóbb külföldi importáru kiszorítja, illetve versenyképtelenné teszi terményeiket.

Forrás: MTI2024. 02. 02. 21:12
null
Dutch and Belgian farmers protest in Eersel, southern Netherlands, on the highway A67 near the border with Belgium, on February 1, 2024. Brabant and Limburg farmers are taking action to support Belgian farmers, who are demonstrating against agricultural rules that they believe are too strict and unfair competition within European borders. (Photo by ROB ENGELAAR / ANP / AFP) / Netherlands OUT Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Unió agrárpolitikája ellen demonstráltak traktorokkal és teherautókkal pénteken földművesek Máltán, ahol utoljára több mint negyven éve volt gazdatüntetés.

A máltai gazdák egyebek között „Az EU megöli a farmereit” és „Ha nincsenek gazdák, nincs élelem, nincsen jövő” feliratú traktorokkal vonultak a főváros, Valletta melletti városkába, Florianába, ahol Robert Abela miniszterelnök találkozott velük, hogy meghallgassa panaszaikat.

Azért vagyunk itt, mert elegünk van abból, hogy a semmiért dolgozunk. A költségeink nőttek, de minket elfelejtettek. Nélkülünk nem lesz étel az asztalon

 − jelentette ki az egyik gazdálkodó.

A máltai gazdák szerint az olcsóbb külföldi importáru kiszorítja, illetve versenyképtelenné teszi terményeiket, és tiltakoznak a túlzónak tartott uniós környezetvédelmi előírások ellen is, amelyek szerintük megemelik a költségeiket és csökkentik a termelékenységet.

Emellett csalódottak azon uniós szabályok miatt is, amelyek meglátásuk szerint a földjeiket parlagon hagyó földtulajdonosokat jutalmazzák, miközben – az Eurostat adatai szerint – a máltai mezőgazdasági földterületek az uniós átlag húszszorosába kerülnek. A tüntetők felhívták továbbá a figyelmet az uniós szabadkereskedelmi megállapodások kockázataira is.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: ANP / AFP / OB ENGELAAR)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.