Berlin Navalnijról nevezné el az orosz nagykövetséghez vezető utcát

Az orosz nagykövetség hátuljánál futó Behrenstrasse nevét változtatnák Navalnijra. Berlin vezető politikusai és más szervezetek is egyetértenek ebben. Navalnij 2020 nyarán egy berlini kórházban gyógyult.

2024. 02. 21. 20:31
Brandenburgi kapu, Berlin
Brandenburgi kapu, Berlin Fotó: pexels.com
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az ő szabadságharca halhatatlan – idézte a Junge Freiheit című német lap Kai Wegner, Berlin kereszténydemokrata kormányzó polgármester szavait Alekszej Navalnijról, a múlt pénteken elhunyt orosz ellenzéki politikusról.

Nem csak ő méltatta Navalnijt, hanem a szociáldemokrata főpolgármester-helyettes, Franziska Giffey indítványozta, hogy az orosz nagykövetség mögött futó Behrenstrasse közterületet nevezzék el Navalnijról. A Heinrich Behr várostervezőről elnevezett utca átkeresztelése szimbolikus, mert kelet-nyugati irányú összeköttetést biztosít a Brandenburgi kapu melletti utcák között, párhuzamos az Unter den Linden sugárúttal és az orosz nagykövetség hátsó része mellett fut. Továbbá itt található az iskola, amit a diplomáciai képviselet dolgozóinak gyermekei látogatnak.

Az átnevezés szakítana azzal azzal a jelenlegi hagyománnyal, hogy a közterületeket nőkről nevezik el addig, amíg számuk nem lesz egyenlő a férfiakról elnevezettekkel. A Stiftung Zukunft Berlin alapítvány szintén azt szorgalmazza, hogy Navalnij nevét viselje egy épület, utca vagy tér a német fővárosban.

Navalnijt 2020 nyara kapcsolja Berlinhez, az itt elhelyezkedő Charité kórházban kezelték novicsok-mérgezése után. Azt követően, hogy Németországból visszatért hazájába, Oroszországba, letartóztatták és elkezdődött börtönbüntetése, aminek során múlt pénteken életét vesztette.  

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.