Magyarország igent mond a zöldátállásra, de nemet a szélsőséges zöldideológiákra

Magyarország igent mond a zöldátállásra, de nemet a szélsőséges zöldideológiákra, ugyanis a világnak nem a fanatikus klímaaktivisták elvárásainak teljesítésére kellene törekednie, hanem a bolygó megőrzésére utódaink számára – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Újdelhiben.

Forrás: MTI2024. 02. 21. 11:36
Szijjártó Péter
Fotó: MARTON_KIRALY Forrás: Facebook/ Szijjártó Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tárcavezető az India–Európa üzleti és fenntarthatósági konklávén mondott felszólalásában kiemelte, hogy a magyar kormány álláspontja szerint a gazdaság fejlesztésének és a környezetvédelemnek kéz a kézben kell járnia, az pedig ártalmas, ha az egyensúly bármelyik irányba megborul, írta az MTI. 

Emlékeztetett rá, hogy hazánk a világ azon mindössze húsz állama közé tartozik, amelyek a károsanyag-kibocsátásuk csökkentése mellett tudták növelni a gazdasági teljesítményüket az utóbbi években.

Rámutatott, hogy Magyarország az 1990-es szinthez képest 32 százalékkal mérsékelte a károsanyagok kibocsátását, miközben a bruttó hazai termék (GDP) bővülése folyamatosan rekordokat döntött. Ez idő alatt a  globális kibocsátás 62 százalékkal emelkedett.

Mindezek kapcsán a pragmatikus megközelítés, a józan ész fontosságát hangsúlyozta. 

„Nem úgy kellene tekintenünk a zöldátmenetre, ami csak azért fontos, mert fancy vagy trendi” – fogalmazott. – „Nem arra kellene törekednünk, hogy a virtuális világ, a fanatikus klímaaktivisták elvárásait teljesítsük, hanem arra, hogy megőrizzük a bolygót az utódainknak” – tette hozzá.

Szijjártó Péter a körforgásos gazdaságról szóló panelbeszélgetésen aláhúzta, hogy a zöldátállást olyan módon kell sikerre vinni, amely nem veszélyezteti az energiaellátás biztonságát, ehhez pedig arra lenne szükség, hogy „a zöldügyre ne politikai vagy ideológiai monopóliumként” tekintsen a világ.

Magyarországon igent mondunk a zöldátállásra, a szélsőséges zöldideológiákra viszont egyértelműen nemet

– jelentette ki.
Tudatta, hogy előrejelzések szerint Európában 2030-ra ötven százalékkal fog nőni az elektromos áram iránti igény, ahogy egyre nagyobb teret nyer az elektrifikáció a fűtés, a hűtés és a közlekedés terén. Ezért – mint kiemelte – nagy mennyiségben, olcsó, biztonságos és fenntartható módon kellene képessé válni az áramtermelésre, amire egyedül az atomenergia jelent ma megoldást, így nagy probléma, hogy Európában heves, jórészt ideológiai indíttatású vita zajlik a kérdésben.

Szijjártó Péter: Hardeep Singh Puri kőolaj- és földgázügyi miniszterrel egyetértettünk abban, hogy az energiafelhasználás és együttműködés kérdését nem szabad sem politikai, sem ideológiai kérdésként kezelni, hiszen ez fizikai realitás kérdése (Fotó: Király Marton)

Üdvözölte, hogy Magyarországon a paksi bővítéssel mintegy hetven százalékra fog nőni a nukleáris energia részaránya az energiatermelésen belül, és ennek nyomán évi 17 millió tonna szén-dioxid kibocsátása lesz kiváltható, ami másfélszerese a teljes hazai közlekedési szektor kibocsátásának.
 

A miniszter stratégiai célnak nevezte a gazdaság körforgásossá tételét, amelynek kapcsán szavai szerint a zöldenergia előállítása mellett annak tárolása is kulcskérdés, ezért rendkívül lényeges az elektromos akkumulátorok gyártása.

Ezen a téren Magyarország minden túlzás nélkül globális éllovas, jelenleg a negyedik a világrangsorban, de hamarosan feljön a második helyre, miután a világ tíz legnagyobb gyártója közül már öt elkötelezte magát hazánk mellett – húzta alá. Érintette a természeti erőforrások és ásványkincsek fenntartható kezelését is, és ezzel összefüggésben a nemzetközi együttműködések fontosságát említette, illetve hogy a magyar kormány kész a szorosabb kooperációra például indiai partnereivel is.

„Célunk, hogy Magyarország továbbra is azon európai országok közé tartozzon, ahol biztonságos és tiszta környezetben lehet élni, tanulni és dolgozni” – mondta, lényegesnek nevezve a hulladéktermelés csökkentését, a szelektív hulladékgyűjtést és az újrahasznosítást.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Facebook/Szijjártó Péter)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.